VIDEO George Niculescu (ANRE): Cel mai greu este să menţii echilibrul între investiţiile necesare

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.10.2024 - 16:18

VIDEO George Niculescu (ANRE): Cel mai greu este să menşii echilibrul între investiţiile necesare, în reţelele de distribuţie.

SHARE

VIDEO George Niculescu (ANRE): Cel mai greu este să menşii echilibrul între investiţiile necesare, în reţelele de distribuţie şi transport.

De ce anume? Pentru că "consumatorii casnici trebuie să își permită să plătească facturile la energie electrică și la gaze naturale fără să îi dăm un caracter de lux acestei utilități", spune Niculescu.

VIDEO George Niculescu (ANRE): Cel mai greu este să menţii echilibrul între investiţiile necesare

În războiul de la frontieră, care afectează producția de energie din Ucraina și, implicit, și din Republica Moldova, "România trebuie să aibă disponibilitatea de a fi în situația în care să pună la dispoziția acestor țări volume de energie electrică și, de ce nu, și de gaze naturale, lucru care, implicit, afectează și piața de energie din România".

Iar cea mai complicată situație pe care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei o are de gestionat este de "a menține un echilibru în nevoia de investiții pe tot lanțul, de la producerea de energie din toate sursele de gaz ,regenerabil, nuclear, ș.a.m.d.", a spus expertul, la Newsweek Energy Summit, un eveniment pentru viitorul energetic al României..

Furnizorii din piaţa de Energia şi gaze naturale, spune Niculescu, trebuie "să vină cu oferte competitive către consumatori casnici sau noncasnici".

Citeşte şi: O nouă taxă, introdusă în factura de energie electrică. Intră în vigoare de la 1 octombrie

Este foarte importantă "suportabilitatea prețurilor și a tarifelor pe care consumatorii trebuie să le plătească în această iarnă, după schema de plafonare, pentru că nu știm dacă se prelungește schema de flahornare sau nu se prelungește", dar în ambele situaţii economia României trebuie să rămână competitivă.

Predecesorul lui Niculescu a fost Dumitru Chiriţă, fost parlamentar PSD. "Când am preluat mandatul acesta", spune Niculescu, un profesionist în domeniul Energeticii,, "asta a fost principala preocupare a mea și a colegilor din Autoritate: să găsim o formulă prin care, spre exemplu, operatorii de distribuție să nu-și piardă interesul de a investi sume considerabile în rețelele de distribuție".

Avem nevoie de investiții în rețelele de distribuție, trebuie digitalizate. Nevoia de investiții în rețele de distribuție, în rețele de transport, gaze naturale, energie electrică este una masivă și trebuie făcute aceste investiții și, luând lucrul acesta în considerare în luna iulie, am aprobat la nivelul comitetului de reglementare rata reglementată a rentabilității pentru operatorii de distribuție, "care exact acest lucru îl urmărește: finanțarea investițiilor în rețele de distribuție", spune expertul.

Citeşte şi: Ajutor la factura de curent, anulat pentru milioane de pensionari. De când se aplică?

Dar cât este de greu sau ușor să dezvolți un proiect pe energie regenerabilă, în România?

"De la preluarea mandatului", spune şeful ANRE, "am încercat ca autoritatea de reglementare să fie un sprijin pentru investitori. Dar pentru investitorii serioși, cei care vor să racordeze la rețea mai mulți megawați, nu pentru cei care doresc să dezvolte proiecte, pe care să le tranzacționeze ulterior, pe rețelele de pe platformele de vânzări online".

George Niculescu propune două principii care schimbă complet filozofia de racordare a proiectelor de producere de energie: introducerea unei garanții de 5% - un filtru pe care în continuare un investitor serios trebuie să îl bifeze, în drumul spre racordarea în reţea.

"Și foarte important: am introdus un principiu de competiție între dezvoltatorii de proiecte care vor să racordeze practic capacitatea disponibilă dintr-o rețea. Nu se mai acordă după principiu primul venit - primul servit, ci în baza unei licitații, unde fiecare segment de rețea va fi evaluat ca potențial de racordarare", spune Niculescu.

Business plan bine pus la punct

Lucrurile vor funcţiona astfel: se va face un studiu integrat, la nivelul întregii rețele de distribuție și a rețelei de transport, și se va vedea pe fiecare segment de rețea care este disponibilul, iar acesta se va scoate la licitație.

"Doar cei care sunt buni, care vor să dezvolte corect, care au un business plan foarte bine pus la punct vor intra în această competiție și vor licita pentru acea capacitate.

VIDEO George Niculescu (ANRE): Cel mai greu este să menţii echilibrul între investiţiile necesare - Foto: Pexels/Eugene Liashchevskyi

Prima intenție pe care un dezvoltator o are se manifestă prin faptul că solicită un ATR (un aviz tehnic de racordare), de la un operator de distribuție de peste 18.000 de megawați, un contract de racordare și, mai mult, autorizații de înființare.

Nu cred că avem 1800, adică vedem că pe hârtie suntem campioni la dezvoltat proiecte, dar de-abia am semnat săptămâna trecută și-s bucuros că am semnat și 62 de megawați, de licențe de producere.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te