VIDEO Falimentul City Insurance: Documente false, conturi fictive, dosare penale, bani în off-shore

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.09.2021 - 14:37
Falimentul City Insurance: Documente false, conturi fictive, dosare penale, bani în off-shore. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Falimentul City Insurance, companie de asigurare cu trei milioane de clienți, este mai degrabă o fraudă premieditată, pregătită ani de zile cu documente financiare false, conturi bancare fictive și bani duși în paradisuri fiscale, potrivit lui Valentin Ionescu, director în ASF.

SHARE

 

Falimentul City Insurance, companie de asigurare cu trei milioane de clienți, este mai degrabă o fraudă premieditată, pregătită ani de zile cu documente financiare false, conturi bancare fictive și bani duși în paradisuri fiscale. 

Compania a prezentat Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) documente false despre conturi fictive din Elveția în care s-ar fi aflat 50 de milioane de euro, a beneficiat de complicitatea unor firme importante de audit din România, s-a reasigurat la un nivel excesiv în paradisuri fiscale și a pus presiune pe cei care au verificat City Insurance, inclusiv prin dosare penale, a explicat, la Newsweek LIVE, Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF. 

Frauda este uriașă, în condițiile în care, City Insurance a încasat prime de circa 500 milioane euro in 2020 și a înregistrat daune de circa 270 de milioane de euro. Diferența nu e clar unde a ajuns. În schimb, compania a plătit dobânzi reale de 18 milioane de euro la împrumuturi false pe care le-ar fi acordat către Vivendi, acţionarul său  majoritar al companiei.

În bilanţul contabil al City Insurance apăreau împrumuturi false de 125 milioane de euro, pentru care se plăteau dobânzi de 10-12%  

Citește și: Nou șef la Garda de Mediu: 500.000 € din păduri tăiate. A dat 130.000 de lei la partid

Cum a scăpat City Insurance atâția ani?

Valentin Ionescu a explicat, la Newsweek LIVE, că Autoritatea de Supraveghere Financiară a monitorizat City Insurance încă din 2014 și a primit mai multe sancțiuni în acești ani. 

„A avut mai multe planuri de redresare, a încercat să-și restabilească indicatorii, dar de multe ori au contestat în instanță deciziile luate de ASF și de multe ori a reușit să le suspende prin decizii judecătorești. 

Un exemplu este controlul din 2019, prin care ASF a impus societății să-și majoreze capitalul de solvabilitate. Instanța a decis să suspende această decizie, iar astfel a fost blocată mai bine de un an de zile activitatea de supraveghere a City Insurance. 

Am câștigat procesul în primăvară, dar răul fusese deja făcut”, a menționat, la Newsweek LIVE, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF. 

Tot din 2014 încoace, au fost revocați  mai mulți directori generali, au fost amendați foști manageri ai societății și  schimbată conducerea de mai multe ori. 

În ianuarie anul acesta, conducerea City Insurance SA a fost amendată de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu suma de 3.780.000 lei pentru că nu a trimis informații și documentele solicitate de ASF. 

Iar în iulie, 9 directori din conducerea companiei au fost amendați cu câte 1 milion de lei, City Insurance a primit încă o sancțiune de 2,9 milioane de lei, iar consiliul de administrație a fost suspendat. 

„Societatea nu plătea daune, întârzia foarte mult, amâna plata acestor daune mai bine de un an de zile. Am început investigații ample și am început să avem suspiciuni cu privire la fondurile societății, pentru că ei nu foloseau banii din cont să plătească daunele, așa cum ar fi fost normal. 

Am început investigații cu Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale, EIOPA, cu Autoritatea Federală Elvețiană, pentru că ei au declarat conturi bancare în această țară. ASF a întrebat în anii trecuți banca unde apăreau conturile City Insurance, care a refuzat să colaboreze cu autoritățile din România. 

Totuși, am reușit prin aceste investigații ample, să obținem confirmarea faptului că acel cont nu există, că acei bani declarați de societate, cu extrase de cont, nu există”, a menționat Valentin Ionescu, la Newsweek LIVE.

Complicitatea marilor auditori

O situație paradoxală vine din faptul că firmele importante care au auditat City Insurance au acoperit frauda care se pregătea. 

„În ultimii ani, societatea a fost auditată în ultimii ani de mai mulți auditori din TOP 10. Nici unul dintre aceștia nu a spus că banii nu ar exista. 

De exemplu, auditorul care a auditat compania pentru 2020, ne-a dat inițial un raport de audit prin care a spus că totul este în regulă, că depozitele există.

Când ASF a arătat că acești bani nu există, auditorul a revenit, a spus că a făcut propriile investigații și că într-adevăr ASF are dreptate și își retrage raportul de audit.

Noi am sesizat autoritatea care supraveghează acești auditori, ASPAAS. Am informat și asociația lor profesională. Am avut discuții cu unii dintre auditori, pentru a afla cum au validat acei bani”, a menționat directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF. 

Potrivit lui Valentin Ionescu, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS) are o investigație în curs pe această temă. 

„Rapoartele anuale de auditare sunt trimise împreună cu scrisorea către management și la ASF. Documentele sunt analizate și dacă se observă chestiuni care trebuie clarificate, intervenim.  Dar, toți auditorii au validat existența acelor bani”, a subliniat reprezentantul ASF.

Citește și: VIDEO Aventurile lui Van Damme în România: petrecere cu Dani Mocanu, beție în taxi, bătut în baruri

Presiuni si dosare penale

City Insurance a pus presiune pe controlorii ASF., pentru ca aceștia să acopere neregulile. 

„Inclusiv, au construit dosare penale colegilor care au fost în control. De exemplu, de curând au fost chemați de curând la audieri pentru un dosar penal deschis după un control din 2015. Inițial, dosarul a fost suspendat, apoi a fost reluat. 

Au folosit pârghiile și puterea de presiune, probabil prin conexiunile din diverse organizații, nu știu exact ce și cum, dar au făcut tot posibilul să ne blocheze”, a precizat Valentin Ionescu, la Newsweek LIVE.

City Insurance SA este deținută în proporție de 9% de Nicolae Mușat și de Vivendi International SRL cu 85,5 %, diferența de acțiuni fiind în posesia mai multor persoane fizice. În ultimii opt ani, firma a încheiat 1.188 de contracte de achiziții, în valoare de 6,5 milioane de lei, cu instituții publice, potrivit Confidas.ro.

La rândul ei, Vivendi International SRL este deținută în proporție de 100% de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. Firma este administrată de grecul Epameinondas Papanikolaou. Conform sursei citate, societatea are un singur angajat, pe 2020 a avut o cifră de afaceri 0 și un profit de 13,1 milioane de lei.

În aprilie 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări pentru „săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite”, potrivit unui comunicat al DNA, citat de Europa liberă.

„Am avut suspiciuni din primăvară, dar nu am avut dovezi decât mai târziu, în vară. Am obținut dovezi clare și atunci le-am impus un administrator special la începutul lui iunie, cu posibilitatea ca în trei luni să își reconstituie indicatorul minim de solvabilitate.

Dar nu s-a întâmplat acest lucru, nu a intrat nici un ban. Așa că am decis ridicarea autorizației de funcționare. Compania era în insolvență vădită și nu era capabilă să plătească daunele”, a declarat directorul din ASF.

Citește și: City Insurance nu mai are autorizație, ASF cere falimentul. Ce se întâmplă cu pagubele asiguraților

Premeditare: reasigurarea în paradisuri fiscale

Toate companiile de asigurare se pot reasigura, la rândul lor, la alte societăți din domeniu. În felul acesta, se face un transfer sau o împărțire a riscului. 

„Normele europene permit unei societăți de asigurare să cedeze în reasigurare a riscurilor, fără limită. Dar există totuși niște limite acceptate în industria asigurărilor.

Media în România era de maximum 50% cedare riscuri. City Insurance avea cedare în reasigurare peste 90%, făcute în Insulele Cayman și Insulele Barbados, paradisuri fiscale. 

Noi am trimit o propunere la autoritatea europeană, pentru a nu se mai permite asiguratorilor din UE să-și facă reasigurare în paradisuri fiscale, pentru că sunt foarte greu de verificat informațiile și clauzele contractelor de reasigurare. 

Am investigat în Cayman și Barbados, răspunsurile au venit greu, după un an de zile, și am constatat că sunt probleme cu aceste companii de reasigurare”, a precizat Valentin Ionescu.

Directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF a menționat că autoritatea a făcut sesizări penale încă din martie anul acesta, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și la Secția Penală și de Urmărire Criminalistică a Parchetului General.

Dar, instituția nu știe, deocamdată, ce s-a întâmplat cu ancheta care vizează 20 de persoane. 

„Noi am anunțat Ministerul Public și alte instituții ale statului din martie. Nu suntem la curent cu investigația, nu știm în ce situație sunt aceste anchete. Probabil procedura lor nu le permite să facă dezvăluiri”,  a explicat, la Newsweek LIVE, Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te