VIDEO Dragoș Rebegea (Ericsson): 5G ar putea aduce economiei României 7,8 miliarde de euro

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.05.2021 - 21:02
Dragoș Rebegea (Ericsson): 5G ar putea aduce economiei României 7,8 miliarde de euro. Foto Pexels.com
Dragoș Rebegea (Ericsson): 5G ar putea aduce economiei României 7,8 miliarde de euro. Foto Pexels.com

Tehnologia 5G poate transforma Europa într-un lider global, oferind în același timp beneficii economice și sociale uriașe, a declarat Dragoș Rebegea, country manager Ericsson România în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

SHARE

Europa este în urma altor state avansate (precum Coreea de Sud, SUA, si chiar China) în ceea ce privește implementarea tehnologiei 5G, iar dacă statele membre nu acționează urgent, decalajul digital cu care ne confruntăm acum se va adânci semnificativ, a mențonat Dragoș Rebegea, country manager Ericsson România în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

„Câteva repere care sustin acest lucuru. Mai mult de jumătate dintre cele 27 de state care fac parte din Uniunea Europeană încă nu au lansat servicii 5G la nivel național, iar două treimi dintre ele nu au alocat încă operatorilor spectrul necesar pentru a dezvolta infrastructura de rețea necesară. Spre comparație, țări precum Coreea de Sud și China au finalizat procesul încă din 2018, respectiv în 2019.

Pentru a implementa tehnologia 5G într-un mod eficient si sigur, Comisia Europeană a elaborat EU Toolbox, un document care cuprinde o serie de recomandări privind organizarea licitațiilor de spectru 5G și crearea unui cadru legislativ propice pentru investiții, care să faciliteze, totodată, și reducerea costurilor de implementare.

Majoritatea țărilor europene nu au îndeplinit, încă, în totalitate acțiunile propuse de UE în vederea implementării 5G și toate - în afară de Finlanda și Italia - au ratat obiectivele UE pentru alocarea spectrului la sfârșitul anului 2020”, a precizat Dragoș Rebegea.

Contry managerul Ericcson afirmă că nici România nu stă mai bine la acest capitol.

„Din acest motiv, legislația necesară ar trebui finalizată urgent și oferta de spectru ar trebui să fie maximizată, iar alocarea acestuia să se facă în condiții care să faciliteze investiții cât se poate de rapide.

Întreaga Europă trebuie să valorifice potențialul uriaș (economic și social) pe care îl aduce această tehnologie, implementarea sa fiind soluția pe care o avem la dispoziție pentru a reduce, sau chiar a elimina, decalajul digital cu care ne confruntăm.

Valoarea economică potențială a acoperirii 5G totale ar putea aduce Europei beneficii în valoare de 250 miliarde de euro, potrivit celei mai recente versiuni a raportului Analysys Mason solicitat de Ericsson”, a arătat Dragoș Rebegea, country manager Ericsson România în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

Cel mai pregătite sunt Finlanda, Germania, Ungaria și Italia

Investițiile în infrastructura de telecomunicații din Europa sunt cu mult în urma liderilor pe acest segment.

De exemplu, în rândul celor 14 dintre cei mai mari operatori din Europa, acoperirea națională 5G pe zona de frecvențe mid-band (3.4-3.8 GHz) se ridică la doar 7%, în 2021, și se anticipează că aceasta va crește la o medie de 15%, în 2022.

„Analizând dezvoltarea infrastructurilor de telecomunicații anterioare, vedem că Europa a trenat și implementarea tehnologiei 4G: GSMA estimează că adoptarea 5G în China va reprezenta 47% din totalul conexiunilor mobile până în 2025, cu America de Nord ușor în avans la 48%, iar Europa rămâne în urmă cu 34 %.

Decalajul vine de la construirea mai lentă a infrastructurii 4G din Europa - doar 58% din conexiunile mobile europene în 2019 erau de tip 4G, comparativ cu 83% în China și 82% în America de Nord, iar 40% dintre europenii care locuiesc în zonele rurale încă nu au acces la conexiuni rapide pe frecvențele de broadband disponibile.

Potrivit celui mai recent raport DESI, Finlanda, Germania, Ungaria și Italia sunt cele mai pregătite pentru tehnologia 5G.

Din perspectiva noastră, a Ericsson considerăm că Romania este unul dintre state europene care ar putea avea oportunitățile cele mai mari ca urmare a implementării rețelelor de tip 5G Standalone (cele care vor permite cu adevarat monetizarea adevaratului potential al acestei tehnologii), ținând cont de faptul că întregul spectru din zona de frecvențe mid-band 400 MHZ (care ar permite toată suita de servicii cu mare valoare adăugată, precum Industry 4.0) este disponibil pe piață”, a precizat Dragoș Rebegea.

Ce trebuie să mai facă România

Compania Analysys Mason arată că tehnologia 5G ar putea aduce economiei României 7,8 miliarde de euro, până în anul 2025 (din care beneficiile aduse în zonele rurale ar urma să se ridice la 4,7 miliarde de euro).

„România ar putea valorifica beneficiile economice și sociale aduse de 5G dacă ar avea un cadru legislativ predictibil, care să țină cont de recomandările din EU Toolbox, și dacă ar crea un mediu cât mai prielnic pentru investiții, astfel încât acestea să aibă un randament bun și să poată fi recuperate/amortizate într-un timp rezonabil.  

Considerăm că investițiile din sectorul privat ar trebui amplificate si ajutate, pentru a facilita dezvoltarea rețelelor 5G în zonele rurale și pentru a închide decalajul digital, întrucât estimările arată că, dacă acoperirea 5G în frecvențele de mid-band ar fi disponibilă oriunde este necesar în zonele rurale, ar putea genera un beneficiu economic în valoare de 144 miliarde de euro, la nivel european si care depasesc de 2-4 ori costurile de implementare, a arătat Dragoș Rebegea, country manager Ericsson România în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te