VIDEO Daniela Dărăban (ACUE): Din 2025, de la plafonare, la sprijin către consumatorii vulnerabili

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.10.2024 - 11:23

După trei ani de intervenție pe piața de energie, în contextul unei crize extraordinare, a sosit timpul să fie reevaluată abordarea.

SHARE

Daniela Dărăban, Directorul executiv al ACUE, a declarat, în cadrul Newsweek Energy Summit, că până acum s-a aplicat o schemă generoasă de sprijin prin intermediul furnizorilor de energie.

Această schemă, mai puțin uzuală la nivelul UE, a inclus plafonări în funcție de consum pentru toți clienții de energie electrică și un plafon unic pentru gazele naturale.

VIDEO Daniela Dărăban (ACUE): Din 2025, de la plafonare, la sprijin către consumatorii vulnerabili

Daniela Dărăban a explicat că acum, trebuie să privim cu responsabilitate spre ajustarea acestei intervenții și să ne concentrăm pe un sprijin direct acordat consumatorilor vulnerabili de energie.

Plafonarea a fost necesară în contextul crizei, dar pentru sănătatea pieței energetice, este important să se facă trecerea către un sprijin direcționat către cei care au cu adevărat nevoie.

Pasul este esențial pentru a evita efectele negative ale unei scheme care și-a depășit utilitatea și care, în prezent, devine mai toxică decât benefică pentru piața de energie, apreciază directorul ACUE.

Citeşte şi: La iarnă, vom fi iarăşi obligaţi să importăm energie electrică. Care sunt motivele?

Noul model de sprijin va trebui să fie susținut de la început prin bugete clar definite, deoarece statul nu va mai putea utiliza furnizorii pentru prefinanțare.

„Intrarea în piața liberă, din aprilie 2025, trebuie să se facă cu plata integrală a datoriilor pe care statul român le are față de furnizori, pentru a elimina povara financiară și a permite tuturor să concureze pe picior de egalitate”, a menționat Daniela Dărăban.

SUn alt aspect pe care reprezentantul Federației ACUE l-a abordat este nevoia de lichiditate în piața de energie regională și locală:

Citeşte şi: Prosumatorii depăşesc azi 1.000 MW producţie instantanee de energie electrică. Este un record

„Faptul că România plătește mai mult pentru energie decât țările din Vest este o problemă reală, manifestată și în regiune. Pentru a rezolva această problemă, trebuie să asigurăm și lichiditatea pieței locale.

Partenerii evenimentului din acest an sunt: ACUE - FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR COMPANIILOR DE UTILITĂȚI DIN ENERGIE, FPPG - FEDERATIA PATRONALĂ PETROL ȘI GAZE, NUCLEARELECTRICA, HIDROELECTRICA, OMV PETROM, PREMIER ENERGY, ROMGAZ, TRANSGAZ, TRANSELECTRICA, TINMAR ENERGY

Asta înseamnă volume tranzacționate mai mari și utilizarea unor instrumente de hedging mai complexe. Pentru a ajunge la o piață matură și lichidă, avem nevoie de reglementări care să faciliteze un volum mai mare de tranzacții, pentru ca prețurile să fie formate corect, pe baze concurențiale”.

Dacă analiza pieței pentru ieșirea din plafon în aprilie 2025 va arăta că nu există suficientă lichiditate, o soluție propusă autorităților de către Federația ACUE este introducerea temporară a unui un program tip Power Release, prin care să existe vizibilitate asupra cantităților scoase la vânzare, soluție care a fost aplicată pentru gaze în anii trecuți pentru a stabiliza prețurile și a preveni îngrijorările legate de disponibilitatea energiei și posibile creșteri bruște de preț.

Citeşte şi: Ministerul Energiei: Producţia de energie, neafectată de incidentul de la Complexul Oltenia

Această abordare, combinată cu o direcție clară în ceea ce privește investițiile în producția de energie și sprijinul țintit pentru consumatorii vulnerabili, va permite României să își asigure o piață sustenabilă de energie, în sprijinul clienților.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te