VIDEO Cum îi distruge Guvernul Ciolacu pe micii întreprinzători și microîntreprinderilele

DE Mihai Duță, Mădălina Ion | Actualizat: 20.09.2023 - 10:57

Modificările aduse Codului Fiscal ar putea pune la pământ microîntreprinderile și micii întreprinzători dacă actualele propuneri ar intra în vigoare. Consultantul fiscal Mădălina Ion explică cum vor fi afectate cele două categorii de contribuabili.

SHARE

Impactul modificărilor Codului Fiscal asupra micilor întreprinzători și microîntreprinderilor ar putea fi unul devastator dacă propunerile existente în momentul de față ar intra în vigoare. 

Mădălina Ion, auditor și consultant fiscal explică la Newseek Report care ar putea fi urmările modificărilor Codului Fiscal.

Cum sunt loviți micii întreprinzători și microîntreprinderile de modificările Codului Fiscal

Newsweek România: Sunt foarte multe modificări anunțate ale Codului Fiscal care afectează pe toată lumea. Ce se întâmplă în cazul microîntreprinderilor și micilor întreprinzători?

Mădălina Ion: As incepe cu microintreprinderile, pentru ca aici modificarile sunt mai focusate. Prima modificare majoră este că pentru a aplica regimul de microîntreprindere, care înseamnă să plătesc un procent mic de impozit, un procent mic din cifra de afaceri.

Citește și: VIDEO Sănătatea, sportul și arta, grav lovite de modificările Codului Fiscal privind sponsorizările

Procentul ăsta mic nu mai este atât de mic. Și o să vedem de ce.  Pentrua a opta (pentru acest regim) înainte trebuia să am venituri sub 500 de mii de euro. Venituri nu profit. Dar acum, ca microîntreprindere, împreună cu toate întreprinderile legate de mine, cele pe care le controlez sau care mă controlează, toate împreună, trebuie să aibă venituri sub 500.000 de euro.

Astfel, pentru mulți, regimul pentru microîntreprinderi nu mai este aplicabil.

 În al doilea rând, impozitul de 1% se mai aplică doar dacă veniturile sunt până în 60 000 de euro.

Citește și: VIDEO Toți salariații vor pierde bani și beneficii după modificarea Codului Fiscal. Categorii lovite

Dacă depășesc acest prag, impozitul va fi de 3%, de trei ori mai mare. Și, mai mult decât atât, dacă depășesc acest prag și am o rentabilitate bună, de peste 30%, nu mai pot opta pentru regimul microîntreprinderilor. Trebuie să plătesc impozit pe profit. 

Citește și: VIDEO După majorarea TVA și introducerea de noi accize, toate prețurile vor sări în aer

O altă modificare importantă pentru pentru microîntreprinderi, dar care de fapt vizează întreaga societate, este faptul că s-au scos creditele fiscale.

Microîntreprinderile aveau credite fiscale pentru achizitia caselor de marcat. Dacă achiziționau case de marcat fiscale, deduceau prețul acelor case de marcat din impozitul datorat către stat. Acum nu mai pot face așa ceva. O să fie o cheltuială care nu e deductibilă pentru că ele plătesc impozit la venit, deci nu mai au această facilitate.

Cum sunt afectați micii întreprinzători?

Micii întreprinzători, sunt, din punctul meu de vedere, cei mai loviți și sunt loviți într-un mod parșiv, pentru că ei nu își vor da seama de asta decat peste doi ani, când vor plăti impozitul pentru anul 2024. Asta, în primul rând pentru că lor le cresc contribuțiile sociale.

Vor plăti CAS și la 36 de salarii minime dacă venitul lor depășește 36 de salarii minime. Până anul acesta pragul maxim era de 24 de salarii minime.

Deci, gândește-te, dacă anul ăsta plătesc CAS de maximum 6 salarii minime, 18.000 de lei (pentru venituri care depasesc 24 de salarii minime). Pentru anul 2024 voi plăti mai mult CAS daca depasesc 36 salarii minime. Voi plati un CAS de 9 salarii minime, deci de 27.000 de lei fata de 18.000 de lei, e o diferență foarte mare. 

Vor plăti contribuția pentru sănătate la tot venitul net. Nu mai avem praguri aici. Indiferent ce venitul net realizează, vor trebui să plătească contribuția pentru sănătate la minim 12 salarii minime, deci minim 3.600 de lei vor trebui să plătească.

Ce crezi că se va întâmpla în zona asta? Vor renunța oameni la PFA uri și vor lucra la negru?

Cel mai probabil. Pentru că povara fiscală este foarte mare, deci creșterea poverii fiscale este foarte mare. Să i spui unui om care și a făcut un plan de afaceri că, deodată, are de plătit de două ori, poate de trei ori mai mult contribuții sociale, are de plătit și impozit mărit pentru că nu mai poate să deducă niște cheltuieli.

Și nici ei nu mai pot să facă sponsorizări. Iar bursele private sunt singurele cheltuieli de acest tip pe care le pot face. Nu mai pot folosi pierderea fiscală decât pentru cinci ani. Nu mai pot să o folosească pentru șapte ani.

Asta se aplică și la persoanele juridice.

Așadar au deodată o povară mult mai mare.

Poate că cei cu venituri din chirii au fost puțin avantajați de aceste modificări, dar asta pentru că au fost loviți crunt de modificările din anul trecut.  

Au crescut și impozitele la tranzacțiile imobiliare?

Au crescut. Înainte, daca plăteam 3% impozit când vindeam un imobil, teren, sau teren și clădire acum vom plăti 5%. Iar dacă plăteam 1%, de acum vom plăti 3%.

Dar nu numai despre asta.

La fel au crescut și impozitele, cu tranzacții cu titluri.

Și ceea ce este realmente surprinzător este că a apărut impozitul pe dobânda la titlurile de stat, dobânda la instrumente de datorie publică. Deci tu împrumuți statul…. 

Foarte multe mecanisme de economisire erau bazate pe titlurile de stat considerate sigure. De data asta nu mai sunt atât de sigure, pentru că te bazezi pe un venit iar el o să ți vină trunchiat. Plătești 10% impozit pe dobânda obținută din titlurile de stat. 

Ce aș vrea să-ți mai spun este că o mare creștere de impozit o au și cei cu venituri din alte surse, din sursă neidentificate. Aici nu se supără nimeni, pentru că în momentul în care ai venituri din sursă neidentificate, ești bun de plată. Dupa mine ar trebui chiar să le cedezi societății. Nu sunt ale tale. Impozitul o să crească de la 16% la 70%, deci creșterea este substanțială. Sper să nu mai avem astfel de venituri. E singura modificare lăudabilă, ca să zic așa

Și trebuie să ne pregătim pentru un impozit pe avere. Oricum plătim impozit pe clădire, impozit pe teren, impozit pe mijloace de transport, dar de data asta, dacă clădirea pe care o deținem individual sau împreună cu alți membri ai familiei valorează mai mult de 2 500 000 de lei, 500 de mii de euro. Vom plăti un impozit pe acea clădire care o să fie de 0,3% din tot ce depășește 2 500 000 de lei.

Dacă avem și o mașină mai scumpă, indiferent dacă suntem persoană fizică sau juridică, vom plăti 0,3% pe valoarea mașinii, mai puțin 375.000 de lei.

Deci avem și un impozit pe averi mari. În sfârșit ! Cred că vorbeau de 20 de ani de acest impozit. L-au pus.

Atunci când au vorbit despre el au spus că este pentru a lua de la bogați și a da la săraci, acum o să fie ca să acoperim deficitul bugetar

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te