VIDEO Câciu: Suntem ancoraţi sau în echipă să avem bugetul aprobat în Guvern până la finalul lunii

DE Bianca Iosef | Actualizat: 05.10.2022 - 16:45
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. / Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Autorităţile lucrează pentru ca bugetul pe 2023 să fie aprobat în Guvern până la finele lunii octombrie şi în Parlament în cursul lunii noiembrie.

SHARE

Toate măsurile de natură socială şi partea de investiţii vor fi incluse în etapele premergătoare apariţiei Legii bugetului de stat, a declarat miercuri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Calendarul l-a spus şi domnul prim-ministru. Suntem toţi ancoraţi sau în echipă să avem bugetul aprobat în Guvern până la finalul lunii octombrie, respectiv în Parlament în cursul lunii noiembrie. După cum ştiţi, fiecare lege bugetară este precedată de câteva elemente de decizie, respectiv o ordonanţă care conţine măsurile de politică fiscal-bugetară care se aplică pentru anul viitor, renumita 'ordonanţă trenuleţ', cum i se zice în termeni mai populari.

Citește și: Proiect de 200 mil. € pentru digitalizarea unităților medicale. Rafila trimite formulare spitalelor

În baza acelei ordonanţe se construieşte şi se aprobă strategia fiscal-bugetară, Legea plafoanelor şi apoi Legea bugetului. Deci, toate aceste elemente şi măsuri, inclusiv de natură socială, dar şi de echilibru pe partea economică şi partea de investiţii, le vom vedea în etapele premergătoare apariţiei sau punerii în dezbatere publică a Legii bugetului", a explicat ministrul.

Citește și: VIDEO SUA trimite uriașul portavion cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan în apele sud-coreene

El a subliniat că, în ceea ce priveşte majorarea pensiilor, "cu siguranţă legea va fi aplicată", respectiv prevederea din lege cu actualizarea şi, în funcţie de spaţiul fiscal existent, se va stabili ce vine în plus.

"Este încă un element care va apărea săptămânile viitoare, Prognoza de toamnă, care ne va arăta cum stăm pe anul 2023. Rămâne să stabilim ce vine în plus faţă de ceea ce înseamnă aplicarea articolelor din legea cu privire la sistemul public de pensii", a spus Adrian Câciu.

Întrebat dacă ar fi posibilă o majorare de 11%, cum se vehiculează pe surse, ministrul a răspuns că ar putea fi în zona aceasta, dar a evitat să dea o cifră.

"Trebuie să avem Prognoza de toamnă. Este posibil într-o zonă de genul acesta. N-aş vrea să folosesc procentul respectiv şi vă spun de ce. Noi trebuie să avem în vedere un lucru. Scopul este să atenuez erodarea de putere de cumpărare, este unul din scopuri. Pe de altă parte, trebuie să nu deteriorez deficitul la fondul de pensii. Deci, acolo unde aceste lucruri se întâlnesc, până acolo poţi să faci o, să zic aşa, actualizare a punctului de pensie, pentru că altfel destabilizezi.

Ar trebui să iei mai multe subvenţii din bugetul de stat. Care subvenţii ce înseamnă? Înseamnă taxele tuturor. Evident, veniturile din contribuţii vor creşte anul viitor. Aşteptăm să vedem şi decizia pe salariul minim, dar şi elementele de prognoză cu care vine Comisia Naţională de Prognoză, care înseamnă numărul mediu de salariaţi, valoarea salariului mediu brut, salariul mediu net, dar trebuie să fim destul de prudenţi, pentru că nu suntem într-o perioadă, deşi pare, de expansiune economică", a afirmat ministrul Finanţelor.

Acesta a atras atenţia că suntem într-o perioadă în care au fost factori de potenţial care s-au manifestat foarte bine pe primul semestru, dar care se atenuează, şi nu numai în România, ci mai ales în Europa.

"Chiar ieri (marţi - n. r.), la ECOFIN, discuţiile au fost destul de aplicate, să zic aşa, asupra riscurilor care se prefigurează pe zona economiei europene, mai ales în zona euro şi atunci trebuie să avem grijă încă o dată să compensăm din pierderea de putere de cumpărare, să ajutăm, să sprijinim populaţia să treacă peste aceste momente, peste această perioadă, dar, pe de altă parte, trebuie să lăsăm şi economiei loc să se exprime, astfel încât să poată multiplica din valoarea pe care o are la dispoziţie", a mai afirmat Câciu, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te