VIDEO 4 km din Autostrada Transilvania, deschiși cu un an înainte. Adrian Năstase: O facem în 2013

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.04.2021 - 14:35

Autostrada Transilvania înregistrează o premieră: un ciot ar putea fi inaugurat cu un an mai devreme raportat la noile contracte de execuție. Dacă ne luam după (ex) premierul Adrian Năstase ar fi trebuit să circulăm pe toată autostrada de 8 ani.

SHARE

Citește și: VIDEO Muncitori din Grecia pe Autostrada Sebeș – Turda. Inaugurare în 2021 după 5 ani de întârzieri

„La Târgu Mureș lotul din autostrada A3 este construit în proporție de 50%, având mari șanse să fie dat în trafic anul acesta. Este vorba de 4,5km autostradă între Ungheni și Tg. Mureș, continuată cu un drum de legătură cu două benzi pe sens de 4,5 km până la intrarea în oraș în zona Metro.

Constructorul Strabag are șansa mai rar văzută pe la noi de a termina autostrada înainte de termenul contractual februarie 2022. Preconizăm cel târziu pe 1 decembrie 2021. Sperăm să se ridice la nivelul așteptărilor.

Pentru următorii ani aici va fi capătul autostrăzii A3. Continuarea naturală cu "Autostrada Unirii" A8 spre Iași, deși este din nou în agenda publică, va dura ani de zile până să fie proiectată și construită. O altă posibilă continuare către Sighișoara/Brașov nu este prioritară, în contextul lipsei cronice de autostrăzi din alte regiuni ale țării”, scrie Asociația Pro Infrastructura.

27 milioane de euro / kilometru

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2013. 

Între 2010 și 2014 nu s-a muncit deloc.

În 2014, fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, a semnat rezilierea contractului, dar numai după ce Bechtel a primit o despăgubire de 60 de milioane de euro.
Când s-a rupt contractual cu Bechtel, statul român plătise pentru fiecare kilometru construit suma de 27 milioane de euro (aproape 1,5 miliarde de dolari pentru aproximativ 50 kilometri de autostradă).

Autostrada Transilvania în cifre

Lungime: 415 km. S-au făcut deja plăți de 1,5 miliarde de euro.

Pe 1 decembrie 2009 s-au deschis 42 de kilometri din această autostradă, dintre Turda și Cluj-Napoca Vest (Gilău), iar pe 13 noiembrie 2010, încă 10 km între Turda. În 2018, s-au ianugurat 10 kilometri între Gilău–Nădășelu.

Situația critică este pe Brașov – Târgu Mureș, în lungime de 161 de kilometri, unde nu se lucrează. Trebuia finalizat în 2013. Celelalte secțiuni ale autostrăzii trebuiau finalizate în anul 2010.
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.