Europa face azi pași importanți ca să reducă dependența de gazul rusesc. La Sofia se inaugurează interconectorul de gaze dintre Grecia şi Bulgaria. La eveniment participă și premierul României, Nicolae Ciucă. Vor fi prezenţi oficiali ai Bulgariei, ai Greciei, Azerbaidjanului, dar și preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Lansarea interconectorului Grecia-Bulgaria este o etapă importantă pentru asigurarea necesarului în plan energetic.
Azerbaidjanul va livra țărilor europene aproape 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, numai anul acesta. Cu 40% mai mult decât în 2021. Peste zece state din Europa vor să cumpere gaz azer, printre care și România.
Citește și: VIDEO Zelenski: Drumul ţării noastre este dificil, dar este drumul integrării într-o lume civilizată
Premierul Ciucă a menţionat joi că, prin acest sistem, România va avea asigurate "conectarea" şi "coerenţa" aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord.
România trebuie să mai semneze un acord cu Azerbaidjan pentru livrarea gazelor și o înțelegere de tranzit cu Turcia, țara prin care trece gazoductul spre Europa.
Premierul Nicolae Ciucă a discutat în această dimineașă cu președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev despre posibilitatea ca România să fie înclusă pe lista țărilor care vor primi gaz azer.
Citește și: Turcia condamnă Rusia după anexarea regiunilor din Ucraina: „Încălcare gravă a drepturilor”
România mai are nevoie de 10% din necesarul anual de gaze.
Capacitatea acestei conducte este de 3 miliarde mc, cu posibiltatea de a creşte la 5 miliarde de mc. Va permite trecerea gazului din Grecia şi potenţial a celui din Turcia pentru a curge şi tranzita Bulgaria, România şi alte state. Valoarea totală a proiectului este de peste 220 de milioane de euro, iar lungimea gazoductului este de peste 180 de kilometri.
Interconectorul azer are rolul de a rduce dependența Europei față de gazul rusesc. Datele Eurostat arată că această dependență a scăzut foarte puțin în ultima perioadă, potrivit stiriletvr.ro.