Katalin Novák: "Ungaria în mod hotărât sprijină aderarea României cât mai repede"

DE Alexandra Lupascu | 11.10.2023 - 16:31
Katalin Novák: "Ungaria în mod hotărât sprijină aderarea României cât mai repede" Foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Budapesta, că Ungaria ar putea apela la "căile diplomatice binecunoscute" ca să încerce "să îi lămurească şi pe vecinii mai de la vest" că nu există impedimente pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Budapesta, că Ungaria ar putea apela la "căile diplomatice binecunoscute" ca să încerce "să îi lămurească şi pe vecinii mai de la vest" că nu există impedimente pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, în timp ce omologul ungar, Katalin Novák, şi-a reiterat poziţia de susţinere totală pentru ţara noastră.

Printre temele abordate de cei doi şefi de stat la întrevederea de la Palatul Sandor a fost şi extinderea Spaţiului Schengen, ambii preşedinţi arătând că nu există impedimente pentru ca acest lucru să se întâmple, scrie Agerpres.

"Intrarea României în Spaţiul Schengen ar face Spaţiul Schengen mai sigur şi mai puternic, ar face graniţa exterioară a Uniunii mai solidă şi mai bine apărată şi ar fi un cert câştig în relaţia economică între Ungaria şi România.

Ungaria a fost din capul locului un partener foarte corect şi ferm în această chestiune şi a exprimat de la început opinia că este pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi mulţumim pentru această atitudine fermă.

Katalin Novák: "Ungaria în mod hotărât sprijină aderarea României cât mai repede"

În continuare, evident pe căile diplomatice binecunoscute de Budapesta, poate să încerce să îi lămurească şi pe vecinii Ungariei mai din vest.

Repet, nu există niciun argument contra aderării României", a spus Klaus Iohannis, în conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Ungariei după întrevederea bilaterală.

El a adăugat că, dacă s-ar respecta procedurile tehnice, "România trebuia să fie în Schengen de mulţi ani".

Citeşte şi: VIDEO Cozi kilometrice în vestul țării. Zeci de TIR-uri așteaptă cu orele să treacă în Ungaria

"Nu suntem. Şi, în continuare, noi am înţeles că este nevoie să convingem partenerii noştri că suntem un câştig pentru Spaţiul Schengen. Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înţeles. Afirmaţia lor a fost că ei nu au nimic împotriva României şi a Bulgariei, dar Spaţiul Schengen nu funcţionează bine şi atunci ei sunt împotrivă", a arătat Iohannis.

Preşedintele României consideră că aderarea ţării noastre şi a Bulgariei "nu ar face doar Spaţiul Schengen mai puternic, ci ar înlesni şi negocierile de îmbunătăţire a procedurilor din Schengen".

"Oricum am privi-o, aderarea României ar fi un câştig pentru Uniunea Europeană, doar că încă nu toţi au înţeles foarte bine acest lucru", a precizat Iohannis.

Katalin Novák a declarat că "Ungaria în mod hotărât sprijină aderarea României cât mai repede". "Toate argumentele sunt pentru intrarea în Schengen, nu sunt contraargumente", a spus preşedintele Ungariei, care a adăugat că "soluţia nu este ca România să nu intre în zona Schengen, care îi revine de drept".

Citeşte şi: Alimentul din România care s-a scumpit cu 33% față de 2022. În Ungaria este de două ori mai rău

Ea a precizat că, dacă tema extinderii va fi de actualitate şi în a doua jumătate a anului viitor, când Ungaria va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Ungaria se va angaja să facă totul "să rezolve această problemă".

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri, o vizită oficială la Budapesta, unde a fost primit de omologul ungar, Katalin Novák.

Klaus Iohannis va mai participa la ceremonii de depunere de coroane la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Piaţa Eroilor şi la mormintele soldaţilor români din Cimitirul central Rakoskeresztur. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te