Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei (33 milioane euro), ar fi trebuit să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari, respectiv UTA, Confecții, Pârneava, Alfa și Aradul Nou.
„Lucrările la podul hobanat peste râul Mureș se apropie final. În prezent se lucrează la rosturile de dilatație.
Odată finalizate, se va trece în etapa următoare, respectiv testele de rezistență.
Drumurile de legătură au fost turnate, urmând să se amenajeze accesele în curți, iar la final se vor realiza marcajele. Noul pod peste Mureș va fi deschis traficului în vara acestui an”, declara purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, în aprilie 2025.
Citește și: Lucrările la noul Pod Giurgiu – Ruse trebuiau să înceapă în 2026. Abia se face licitația pentru SF
Proiectul ori lucrările au fost atât de bine făcute, însă, încât acesta s-a torsionat sub propria greutate.
Practic, după ce au fost eliminați suporții fizici ai podului aflat în construcție, podul a coborât mai mult decât era estimat. El nu poate fi recepționat decât atunci când va fi aliniat la „linia roșie” proiectată.
Un pod de 30.000.000€ peste Mureș nu poate fi deschis. S-a torsionat, are probleme structurale grave
„Deși noi ne-am dorit să recepționăm podul în această vară – și am și pregătit asfaltând străzile care urcă și coboară de la pod –, deoarece mai au încă de făcut reglaje în ceea ce privește hobanele și susținerea lui, nu putem face încă recepția.
A fost și la fața locului o echipă mixtă – proiectant, executant. Până la momentul la care nu va fi 100% corespunzător, nu îl recepționăm.
Îmi pare rău că nu putem să-l deschidem acum, dar pe de altă parte nu-l construim pentru câțiva ani, ci pentru minimum 100 de ani și nu-mi doresc să tot avem de intervenit după aceea la el”, a declarat primarul Aradului, Călin Bibarț, pe 16 iunie 2025.
Citește și: Italia face un pod unic în Europa de 13.500.000.000$ spre Sicilia. Împușcă 2 iepuri dintr-o lovitură
„Am avut o discuție cu specialiștii și așteptăm din partea lor, în 2-3 săptămâni, să primim o variantă care să fie pusă în practică. S-a discutat despre cel puțin patru variante. Prima variantă ar fi să fie întărite actualele hobane. A doua variantă să fie instalate hobane suplimentare. A treia variantă era să se construiască un sistem de susținere sub tablierul podului, tot cu cabluri. Și mai există o a patra variantă combinată între celelalte trei”, a explicat viceprimarul Aradului, Lazăr Faur.
Apoi, pe 18 iunie 2025, a intrat în „scenă” și prefectul Aradului.
„În ultimele săptămâni, Inspectoratul de Stat în Construcții a realizat un control, ocazie cu care s-au constatat acele deformări pe care le-am putut observa cu toții. Nu este vorba de o anchetă penală, ci de un control în faza de execuție. În urma verificărilor, a fost aplicată o sancțiune contravențională constructorului și s-a dispus remedierea deficiențelor”, a declarat prefectul Mihai Pașca, potrivit aradon.ro.
Potrivit acestuia, remedierea lucrărilor va fi realizată în baza unei soluții tehnice stabilite de proiectant și aprobate de investitor. În paralel, ISC va rămâne implicat până la finalizarea completă a proiectului.
„Reprezentanții ISC fac parte și din Comisia de Recepție. Asigur cetățenii Aradului că recepția acestui obiectiv se va face doar în condițiile legii și numai după ce toate deficiențele vor fi remediate. Organele statului și-au făcut datoria, iar această lucrare nu va fi recepționată decât dacă va respecta toate standardele de calitate și normele tehnice în vigoare”, a subliniat prefectul.
Amenda aplicată constructorului podului, SC P.A.B. România SRL, pentru deficiențele constatate la podul hobanat a fost de 10.000 de lei, potrivit surselor aradon.ro.
Însă, potrivit legii, orice amendă contravențională poate fi achitată în 15 zile la jumătate din minimul legal prevăzut. În acest caz, minimul este de 1.000 de lei, astfel că firma ar avea de plătit efectiv doar 500 de lei.
Construirea podului a costat aproximativ 165,7 milioane de lei și face parte dintr-un proiect mai amplu de realizare a unui nou traseu de transport public, cu o valoare totală de 227 de milioane de lei, fonduri europene.
Proiectul mai include amenajarea de stații de reîncărcare pentru autobuze electrice, modernizarea a 17 stații de transport public și construirea altor șase stații noi, crearea, modernizarea sau extinderea a 20 de intersecții semaforizate, dar și plantarea a sute de arbori și arbuști de-a lungul drumurilor.