Fake news demontat cu filmări. Zeci de mii de vagoane cu bușteni nu ies, ci intră anual în România

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.03.2023 - 13:58

Trenurile cu bușteni care pleacă din România sunt un Fake News de proporții, care încă este rostogolit în social media. Situația este exact pe dos. Unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din țara noastră declară că 70% din buștenii prelucrați vin din import.

SHARE

Trenurile cu bușteni nu pleacă, ci vin la fabrici de prelucrare din Romania. Compania austriaca HS TIMBER, care este unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din țara noastră, a dat publicității date mai mult decât elocvente în acest sens, care demontează Fake News-ul. 

Astfel, doar în anul 2022, HS TIMBER informeaă că a adus în România, pentru prelucrare în fabricile românești, 768 de trenuri cu bușteni. Iar în anul 2021, au fost aduse pentru prelucrare nu mai puțin de 1.055 trenuri, a cate 40 de vagoane fiecare.

Mai mult, în ultimii ani, volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile HS TIMBER în România a provenit în proporție de 50-70% din import, din țări membre ale Uniunii Europene și nu numai.

HS TIMBER România nu exportă buștean, ci produce în cadrul fabricilor din țară doar produse cu valoare adăugată ridicată, precum lambriuri, dușumele, produse îmbinate în dinți, panouri încleiate, grinzi lamelare, panel, panel cu film sau peleţi.

Exportul de buștean din România a fost interzis prin legea nr. 57/2020.

Fake News-ul cu trenurile cu bușteni care pleacă din România, rostogolit intens și de pe conturi asociate propagandei ostile României

HS TIMBER precizează că, la momentul apariției inițiale a așa ziselor imagini cu trenuri cu bușteni care pleacă din România, promovate ulterior intens și de pe conturi asociate propagandei ostile României, a informat autoritățile cu privire la situația reală, inclusiv cabinetul prim-ministrului, prin corespondența oficială. 

Totodată, societatea comercială din România, parte a unui grup fondat în Austria, pentru a elimina informațiile false care circula, a declarat că nu a deținut, nu deține si nu operează perimetre de exploatare în pădure, ci achiziționează materie prima din afara României și de la companii românești, pe care o prelucrează în principal în cherestea pentru construcții, grinzi si panouri lamelare, produse cu inalta valoare adaugata, care este vândute, în funcție de evoluția pietei, atât în țară cât si în străinătate. 

Compania mai precizează că deține cel mai complex sistem de monitorizare a originii lemnului, verificat de autoritățile statului în multiple rânduri.

La intrarea în fabrică, verificarea dimensională a lemnului 3D se face cu un sistem bazat pe tehnologie laser, ca parte obligatorie a procesului de sortare a lemnului pe criterii dimensionale și de calitate. Fiecare buștean este fotografiat de 6 ori, măsurat, iar datele sunt arhivate. 

HS TIMBER este singura companie din România care utilizează o tehnologie atât de precisa. Sistemul, autorizat și verificat periodic de Institutul Național de Metrologie, reprezintă cea mai avansata tehnologie în domeniu utilizata la nivel internațional.

Compania austriacă a ales Romania pentru invesțiile sale datorită tradiției locale a prelucrarii lemnului, care a permis angajarea de forță de muncă cu experiență, dupa închiderea multor fabrici în anii 1990-2000. 

Investițiile au fost făcute în zone defavorizate, unde au fost create mii de locuri de muncă atât la Sebeș, în Alba, cât și la Rădăuți și Siret (Suceava), Reci (Covasna), și Comănești (Bacău), unde la momentul 1989 exista un combinat de prelucrare a lemnului cu circa 5.500 de angajati, care și-a încetat activitatea și a intrat în faliment după Revoluție. 

Astazi, în România, compania are angajate direct 580 de persoane la Reci (Covasna), care vin la fabrică de pe o rază de 30 de kilometri, 745 de persoane la Comănești (Bacău), care vin, de asemenea, de pe o rază de 30 de kilometri, 650 de persoane la Sebeș (Alba), atât din localitate, cât si din împrejurimi, și 350 de persoane la Rădăuți și din localitățile învecinate.

De asemenea, compania creeaza aproximativ înca 4.000-5.000 de locuri de muncă pe orizontală în România, în firme cu care colaborează (aprovizionare cu lemn, servicii logistice și de transport, servicii tehnice și de utilități, vânzări, etc.).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te