Sursă de finanţare electorală, în pericol. Ce recomandă JP Morgan investitorilor, pentru România. Din cauza inflaţiei persistente, expunerea pe bondurile româneşti devine periculoasă, explică marea bancă americană.
România îşi rostogoleşte de mai mulţi ani o datorie consistentă, făcând, prin Ministerul Finanţelor, emisiuni succesive de titluri de stat.
Sursă de finanţare electorală, în pericol. Ce recomandă JP Morgan
Aceste emisiuni au loc pe pieţele interne şi externe. Pe pieţele interne, este vorba despre bonurile Tezaur şi titlurile de stat pentru populaţiei.
De asemenea, este vorba despre titlurile de stat pe care le cumpără mari investitori, ca băncile şi fondurile de pensii ce acţionează în România.
Asemănător, România emite bonduri, pe pieţele externe, cum ar fi cele din Programul MTN, de la Bursa din Luxemburg.
Citeşte şi: Guvernul dă bani din Fondul de rezervă să plătească salarii de 35.000 lei. Se achită și 3 sporuri
Dacă investitorii îşi micşorează expunerea, sumele obţinute de Finanţe scad, deci şi disponibilul financiar.
Asta înseamnă că sumele de bani imense promise de Guvern vor fi mai greu de găsit, exact atunci când fermierii şi transporatorii de exemplu cer noi volume de plăţi de la buget.
Citeşte şi: Pensiile şi salariile bugetare ar putea fi îngheţate. Finanţele se joacă de-a datoria excesivă
O alertă este lansată acum chiar de banca americană JP Morgan, cea care alcătuiește cel mai important indice al piețelor de bonduri din piețele emergente recomandă reducerea expunerii pe titlurile de stat românești, în așteptarea unui trend descendent pe aceste instrumente, conform Profit.ro.
Dacă marii investitori se mută de exemplu pe Polonia sau/şi Ungaria, Finanţele vor avea dificultăţi majore anul acesta.
Mai ales că, în octombrie, România trebuie să plătească un serviciu consistent al datoriei publice. Dacă nu o face, toată datoria devine exigibilă şi intrăm în încetare de plăţi, ceea ce, tehnic, înseamnă falimentul.