Stațiunea Voineasa, unde Ceaușescu visa să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă, se închide. A fost pus lacătul pe ultimul hotel ținut deschis - Lotru. Au mai rămas doar câteva stațiuni în zonă. Primarul a spus că stațiunea s-a desființat.
Hotelul era deținut de Blocul Național Sindical (BNS), care spune că hotelul nu mai e rentabil.
Citește și: O nouă stațiune apare în nordul litoralului. Va fi tot de „fițe”, iar investiția este de 10.000.000$
În ultimii ani, cei care veneau aici, erau cei cu bilete de trimitere: pensionari sau angajați la stat.
Hotelul Lotru a cazat peste vară pensionari prin bilete de tratament oferite de Casa Națională de Pensii, în camere insalubre, deși alte camere erau renovate.
Citește și: 30 de persoane au avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor în ultimele 24 de ore
Conducerea BNS a motivat atunci că a respectat contractul încheiat cu Casa de Pensii, care prevedea servicii de două stele, în timp ce camerele renovate erau de trei, scrie ziaruldevalcea
Într-un interviu pentru sursa citată, Primarul a spus că stațiunea se desființează.
„Stațiunea se desființează cu totul”, spune primarul comunei Voineasa, după închiderea ultimului hotel din zonă. Acesta susține că are o soluție pentru recuperarea stațiunii: Hotelul Lotru să fie dat în chirie administrației publice pentru a putea investi în el.
„Îi facem licitație în secunda doi. Noi știm ce să facem cu ele, dar nu vor să ne lase (n.r. – sindicatele)”, spune primarul. Președintele BNS, Dumitru Costin, spune că, din contră, bunurile sindicatului nu se pot înstrăina în niciun fel.
Legea dialogului social spune că bunurile sindicale „pot fi folosite numai potrivit intereselor membrilor de sindicat, fără a putea fi împărțite între aceștia”. „Nu îl înstrăinează prin concesiune, ci îl dau în chirie, nu vinzi, concesionezi, doar dai dreptul cuiva care are bani”, mai spune primarul.
Stațiunea de poveste, unde Ceaușescu voia să aducă Jocurile Olimpice, s-a închis
Stațiunea Voineasa se află situată la poalele Munților Căpățânii, pe Valea Lotrului, în Vâlcea. După Revoluție, hotelurile s-au închis unul după altul. Ultimul, Lotru, s-a închis zilele trecute.
Hotelul nu mai primește rezervări prin booking, unde era înregistrat.
Voineasa era una dintre cele mai iubite stațiuni turistice și o mândrie a românilor. Ceaușescu visa ca aici să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă.
Într-un interviu mai vechi, primarul din Voineasa deplângea soarta hotelurilor închise după Revoluție.
„E păcat de ele. Îți vine să plângi. S-a ales praful! Păcat că avem infrastructura cât de cât realizată și lăsată de izbeliște. Modelul ăsta nu prea îl vezi în stațiunile montane. Am fost și eu, dar asemenea modele de hoteluri n-am văzut, cu geamurile astea mari”, spunea el.
Construită de elvețieni
Situată la 1.300 de metri altitudine, staţiunea a fost proiectată în anii 60, de arhitecţi elveţieni. Clădirile ar fi trebuit să găzduiască, iniţial, familiile celor care lucrau la barajul Vidra.
La mijlocul anilor 70, au fost transformate în hoteluri şi staţiunea a prins viaţă, fiind luată cu asalt de turiști, iarnă de iarnă.
În acei ani, Nicolae Ceauşescu voia să organizeze acolo Jocurile Olimpice de Iarnă din 1984, în zonă este zăpadă şase luni pe an. Au fost proiectate mai multe pârtii, dar nu s-a mai făcut decât una.