Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de nivelul redus al datoriei externe și guvernamentale, precum și de perspectivele solide de creștere.
Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al UE vor continua să fie o ancoră pentru reformele politice și fiscale.
S&P reconfirmă ratingul suveran al României
Un pachet de măsuri fiscale ar putea intra în vigoare foarte rapid, cu derogare de la unul dintre primele articole din Codul Fiscal, care stipulează că legea organică nu poate fi modificată decât cu un decalaj de cel puţin şase luni.
Experţii au atras atenţia că măsurile fiscale dorite de Cabinetul Ciolacu duc la inflaţie, suprataxare şic riză economică şi că, din dorinţa de a controla deficitul bugetar excesiv, Guvernul va face acest deficit să explodeze.
„Reconfirmarea ratingului de către S&P este o recunoaștere a angajamentului nostru ferm de a menține stabilitatea economică, a controla deficitul bugetar și a promova reformele structurale.
Citeşte şi: Fitch Ratings păstrează România pe acelaşi rating de ţară, BBB-. Nu avem consolidare fiscală
Acest fapt ne ajută să accesăm piețele de capital la costuri mai reduse și să atragem mai multe investiții străine, ceea ce va contribui la creșterea economică, iar pentru oameni va însemna crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții.
Ministerul Finanțelor își menține prioritățile și obiectivele de implementare a măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară și a celor necesare asigurării unei creșteri economice sustenabile a României pe termen mediu.
Ne angajăm să menținem o gestionare prudentă a finanțelor publice și să reducem treptat deficitul” , a declarat ministrul Marcel Boloș, conform Ministerului Finanţelor.
Citeşte şi: Fitch Ratings a retrogradat ratingul de credit al SUA, de la AAA la AA+
Ceea ce este ciudat în pachetul de măsuri fiscale, pregătit de Executiv, este că măsurile de reducere a costurilor administrative sunt foarte ambigue şi se presupune că vor intra în vigoare undeva, anul viitor.
În acest timp, măsurile care presupun taxarea românilor simpli şi a mediului de afaceri sunt foarte punctuale, exacte şi aplicabile în cel mai scurt timp cu putinţă.
În evaluarea realizată, S&P evidențiază angajamentele de a continua reformele și agenda fiscală echilibrată și credibilă pe termen mediu, susținute de Strategia de redresare și reziliență a României.
Foarte aproape de junk
Suntem la două trepte peste ratingul junk, adică foarte aproape de acesta. Ratingul BBB- cu perspectivă stabilă poate fi urmat, într-o eventuală downgradare a României, de BBB- cu perspectivă negativă, apoi de BB+, cu perspectivă pozitivă.
Acesta din urmă este primul dintre ratingurile supranumite "junk", care ar însemna un dezastru pentru România.
De asemenea, subliniază reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră, precum și creșterea salariului real care a devenit pozitivă în martie 2023, mai devreme decât în multe alte țări din Europa Centrală și de Est.
Prognozează creştere
În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,3% în anul 2023, respectiv de aproape 4% în medie până în anul 2026, în condițiile în care țara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).
Principalii factori ce pot conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea structurală a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent, precum și îmbunătățirea susținută a performanței economice a României.
Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătățirea structurii datoriei poate reprezenta un alt factor pozitiv.
Avertisment
Agenția ar putea decide înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei, dacă se va înregistra o creștere reală a economiei, semnificativ sub așteptările actuale ale agenției și dacă eforturile guvernamentale sunt insuficiente pentru consolidare fiscală pe termen mediu, pentru reducerea sustenabilă a deficitelor.
Reamintim că, pe 8 septembrie 2023, agenția de rating Fitch Ratings a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3, pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.