„Din ce am discutat eu cu domnul premier, şomajul tehnic să fie prelungit pentru anumite categorii. Este clar că, dacă sunt companii a căror activitate este afectată de deciziile Guvernului, care nu pot să pornească, acolo nu ai cum să le spui că nu le mai susţii. Nu ştiu care va fi cuantumul, dacă se va umbla la cuantum şi va fi mai mic sau nu - dacă se va umbla la aşa ceva e o decizie politică -, dar cred că normal este ca în sectoare din economie care sunt în continuare afectate de deciziile Guvernului să continuăm cu plata şomajului tehnic, deşi nu ştiu dacă în aceeaşi sumă", a declarat Florin Cîţu, potrivit Rador.
Și ministrul muncii, Violeta Alexandru, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că este aproape de o decizie finală în privința șomajului tehnic, prefigurându-se prelungirea acestuia pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricții după data de 15 mai.
Întrebat dacă este luat în calcul şi un al doilea val de îmbolnăviri, ministrul a răspuns că sunt luate în calcul toate scenariile şi că toată economia este mult mai pregătită pentru acest scenariu.
"Da. Luăm în calcul toate scenariile şi, aşa cum v-am obişnuit, de la începutul anului lucrăm pe scenarii (...). Ne pregătim pentru acele scenarii şi sperăm să nu se întâmple. Aşa şi aici. Eu cred că, oricum, toată economia va fi mult mai pregătită pentru acest scenariu, dacă se întâmplă în partea a doua a anului. Vom avea şi instrumentele, deja ştim ce instrumente să folosim, avem pus la punct şi şomajul tehnic, dacă va fi nevoie (...). Rezervele Statului vor avea ce trebuie. Pentru că la noi aici a fost problema când am fost loviţi de această criză: nu era nimic în ele; nu erau măşti, nu erau mănuşi, nu erau biocide, şi aici a fost puţin de muncă în martie şi aprilie, pentru a avea aceste stocuri. Cu siguranţă nu vom mai avea această problemă, şi veţi vedea că vom trece mult mai uşor peste al doilea val", a explicat ministrul.