Şefa CE la București: România are potențial real să devină un campion al energiei regenerabile

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.05.2022 - 18:53
Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac. / Foto: caleaeuropeana.ro

Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a declarat că există un real potenţial pentru România de a deveni un campion al energiei regenerabile.

SHARE

Ramona Chiriac a menţionat că PNRR, care urmează să aducă României 29 de miliarde de euro, este un plan "ambiţios", dar şi "o şansă istorică" pentru ţara noastră "de a reveni în forţă", reprezentând "un veritabil proiect de ţară care poate accelera transformarea economică" a României şi recuperarea unor decalaje faţă de alte state membre.

"Privind spre viitor, aşadar, combaterea schimbărilor climatice, a poluării, menţinerea unei planete vii - toate aceste lucruri sunt parte din Pactul verde european, pact asumat şi de România, care a dedicat 41% din totalul finanţării prin PNRR în economia verde.

Citește și: FOTO Pe lotul Biharia-Chiribiș al Autostrăzii Transilvania trebuia să se circule în iulie. Cum arată

Pentru a atinge aceste obiective, unul din trei euro cheltuiţi la nivelul întregului buget multianual al UE va fi direcţionat înspre tranziţia verde, iar alocările corespunzătoare care revin României prin PNRR pot transforma acest veritabil proiect de ţară într-un accelerator al tranziţiei verzi, care să pună România pe harta energiei viitorului, pentru că există un real potenţial pentru România de a deveni un campion al energiei regenerabile şi cred că trebuie să vorbim mai des despre asta.

Vântul şi energia fotovoltaică, de exemplu, pot asigura mai multă energie curată în România. De asemenea, pot crea oportunităţi de relansare pentru zone recunoscute de altfel în tradiţia energetică a României", a mai declarat Ramona Chiriac.

Citește și: VIDEO Un șofer s-a înfipt cu aproape 100 km/h într-un microbuz de persoane. „Minune”, niciun mort

Aderarea la UE a adus României miliarde de fonduri UE pentru dezvoltare şi modernizare în toate domeniile

În ce priveşte digitalizarea, ea a reamintit că România a alocat 21% din PNRR şi a adăugat că şi în aceste domeniu pot fi realizate "salturi calitative în următorii ani", mai ales pentru îmbunătăţirea educaţiei şi digitalizarea administraţiei publice.

"Aderarea României a adus beneficiile pieţei interne, miliarde de fonduri UE pentru dezvoltare şi modernizare în toate domeniile, de la infrastructură sau protecţia mediului la cultură şi patrimoniu, iar cifrele transmit un mesaj clar şi răspicat: apartenenţa României la UE a avut şi are un impact substanţial în dezvoltarea ţării. Economia României a crescut de 2,4 ori. România este astăzi a doua cea mai mare economie din estul Europei", a mai precizat aceasta.

Pe de altă parte, în contextul războiului din Ucraina, şefa Reprezentanţei CE în România a precizat că valorile europene, precum democraţia, statul de drept, pacea şi prosperitatea, nu sunt de la sine înţelese, ci trebuie apărate în fiecare zi.

"Revenirea războiului în Europa ne-a adus aminte că valorile noastre europene, democraţia, statul de drept, pacea şi prosperitatea nu sunt de la sine înţelese, ci că ele trebuie apărate în fiecare zi, de fiecare dintre noi, iată, chiar şi pe frontul de luptă. Contextul actual ne aminteşte cu atât mai mult despre faptul că proiectul european s-a născut ca un proiect al păcii, al înţelegerii şi că unitatea şi cooperarea sunt singurele soluţii pentru a asigura prosperitate", a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te