Se prelungește plafonarea la energie după martie 2025? Cum se pregătesc autoritățile pentru iarnă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.10.2024 - 16:09
Se prelungește plafonarea la energie după martie 2025? Cum se pregătesc autoritățile pentru iarnă - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Se prelungește plafonarea la energie după martie 2025? Cum se pregătesc autoritățile pentru iarnă - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Se fac pregătiri pentru iarna 2024 iar guvernul ia în considerare prelungirea prețului energiei. Conform unor surse guvernamentale această măsură ar putea continua și după martie 2025

SHARE

Prețul energiei ar putea fi plafonat și după martie 2025. Informația a ajuns în spațiul public prin surse guvernamentale. Nu se cunosc însă foarte multe detalii în acest sens. 

Însă Ministerul Energiei a anunțat că face scenarii pentru sezonul rece. Analizează prognozele meteo și evoluția consumului de energiei electrică și gaz. 

Se prelungește plafonarea la energie după martie 2025? Cum se pregătesc autoritățile pentru iarnă

Plafonarea prețului energiei ar trebui să se încheie în martie 2025. Așadar, ANRE obligă furnizorii să-și informeze clienții cu privire la acest lucru.. 

Însă surse guvernamentale susţin că există posibilitatea prelungirii plafonării şi după această dată, în forma actuală. E vorba de cele trei plafoane de preţ, în funcţie de consum: 68 de bani, 80 de bani şi 1,30 lei, scrie Observatornews.ro

Responsabilii negociază cu Comisia Europeană pentru continuarea acestui mecanism de sprijin pentru toţi abonaţii. Încă nu se știe care ste stadiul negocierii însă chiar dacă plafonarea va continua sau nu consumatorii vulnerabili ar urma să fie ajutați. 

Pentru stabilirea listei celor care vor avea nevoie de ajutor, Ministerul Energiei lucrează în comun cu Ministerul Muncii şi cu INS.  Lista va fi gata în ianuarie. 

Citește și: Pensionarii pierd un ajutor la pensie de 1.400 lei. Ce s-a decis cu banii de pe cardul de energie?

Cum se pregăteşte Guvernul pentru sezonul rece

În ședința de Guvern de marți, Ministerul Energiei a anunţat că face scenarii pentru sezonul rece, analizează prognozele meteo şi evoluţia consumului de energie electrică şi gaz. Executivul a adoptat, în şedinţă, componenta Comandamentului de iarnă şi măsuri pentru sezonul rece. 

”Avem un grad de umplere în lacurile energetice de 74%, acoperitor pentru ceea ce urmează în sezonul rece, chiar dacă vor fi luni secetoase, până acum septembrie ne-a depăşit aşteptările, a plouat destul de mult.

Cu 74% intrând în sezonul rece suntem în regulă. De asemenea, în ceea ce priveşte stocurile de gaze, România şi-a îndeplinit obligaţia în faţa Comisiei Europene, cu 70 de zile înainte de termen. La această oră avem un grad de umplere de peste sută la sută. Se face un supraplin, o rezervă tehnică”, a transmis ministrul Energiei. 

De asemenea, el a vorbit și despre stocurile de cărbune. Iar față de anul trecut creșterea este semnificativă, astfel că pot fi exploatate în continuare termocentrale importante în această iarnă. 

Citește și: România, Grecia și Bulgaria protestează față de prețurile energiei în Europa de Est. Ce au propus?

De asemenea, Sebastian Burduja a explicat ce scenarii sunt pentru această iarnă: ”Am luat în calcul şi un scenariu pesimist şi unul moderat, în ambele scenarii, România va fi în siguranţă, deci românii nu vor tremura de frig în iarna

 aceasta şi datorită eforturilor pe care Guvernul le-a făcut şi le face, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin, compensarea-plafonarea”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te