Scandal la bloc: Cum se împart pierderile de apă ale instalației comune dintr-un imobil

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.11.2022 - 16:52
Cum se împart pierderile de apă ale instalației comune dintr-un imobil. / Foto: shop-einstal.ro
Estimare pierderi/scăpări instalații apă. / Foto: aquabis.ro

În orice bloc în care apartamentele sunt contorizate apar neconcordanțe între totalul citirilor apometrelor individuale și consumul afișat de apometrul general, iar multe asociații se ceartă pe modul în care se împart pierderile de apă ale instalației comune.

SHARE

Doar blocurile în care locatarii plătesc apa rece și apa caldă la paușal, adică fiecare consumă cât vrea dar plătește un consum mediu per persoană, pe model socialist, sunt lipsite de discuții pe modul în care se împart pierderile de apă ale instalației comune. Totul se împarte „frățește”, la numărul total de persoane care locuiesc în imobil. 

Mai mult, consumul la paușal este, teoretic, și normat de acum 30 de ani. Astfel, norma de apă e aceeași pe întreg teritoriul national și este prevazută în Normele de repartizare a consumului de apa emise de ANRSC

Valoarea la apă caldă este de 3.3 mc / persoana / luna, iar la apă rece, de 5,1 mc /persoana / lună.

Ordinul Nr. 29/N al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei și a energiei termice publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr 25/1994.

 
Anexa 1 la normativul-cadru publică lista de baremuri orientative pentru determinarea în sistem paușal a consumurilor de apă pe categorii de consumatori:
1. Pentru imobilele care se alimenteaza cu apa din cismele publice amplasate la o distanta de pina la 500 m - 1,2 mc/persoana/luna.
2. Pentru imobilele bransate si racordate la reteaua de apa si canalizare, cu cismele amplasate in curti - 2,4 mc/persoana/luna.
3. Pentru imobilele cu instalatii interioare de apa si canalizare, cu preparare locala a apei calde menajere - 6,3 mc/persoana/luna.
4. Pentru imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda - 8,4 mc/persoana/luna.
 

Cum se împart pierderile de apă ale instalației comune dintr-un imobil cu apartamente contorizate individual

În general, nu există intalație perfect etanșă. Iar în cazul în care există, tot apar diferențe de consum, fiecare aparat de măsurare, fiecare apometru în cazul de față, având o marjă de eroare admisă. 

După generalizarea contorizării la nivel de apartament, prin urmare, ocazional se ivesc diferenţe între suma contoarelor individuale şi înregistrările contorului de branşament. Diferenţa de consum dintre cantităţile înregistrate pe contorul general şi suma cantităţilor indicate de contoarele individuale se datorează, de cele mai multe ori, unor pierderi de apă pe reţeaua interioară (conducte, armături, robinete, vase WC) și abaterilor cumulate ale apometrelor.

Împărțirea pierderilor de apă ale instalației comune dintr-un imobil nu este normată sau legiferată în vreun fel. În general, piederile se repartizează pe metoda consumului paușal, se împarte în mod egal la numărul de locatari, sau se calculează proporțional în funcție de consumul fiecăruiu apartament.

Citește și: FOTO Sportiv de performanță de 18 ani, strivit nevinovat de fiarele unui Mercedes de 150.000 euro

Legea 196/2018 spune la Secțiunea a 4-a, Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale, Art. 83, doar că „cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale, în funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice şi metodologiilor elaborate de autorităţile naţionale de reglementare sau de autorităţile administraţiei publice locale, sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislaţiei şi a reglementărilor în vigoare”. 

Prin urmare, neexistând o reglementare clară, locatarii, mai ales cei din blocurile cu pierderi mari de apă, își pun întrebări, se consultă și se ceartă pe pierderile de apă inclusiv pe pagini dedicate și forumuri în social media. 

De exemplu, pe pagina de Facebook Asociatii de proprietari din Romania, un utilizator a postat: „Buna ziua, e normal ca pierderile teoretice de apa de pe o scara sa se imparta procentual din consumul fiecarui apartament ? Nu ar trebui ca pierderile de apa sa se imparta in mod egal la numarul de apartamente de pe scara? Ca si exemplu eu consum intr-o luna 10mc, pierderi sunt 40%, deci platesc pierderi 4mc in plus fata de cei 10mc care ii consum efectiv cititi din contorul din apartament. Dar cine consuma de exemplu 2 mc efectivi plateste pierderi 0.80mc. Pana la urma eu nu consum acele pierderi, eu am un contor in apartament, aceasta apa practic o consum, nu mi se pare normal sa platesc procentual din consumul meu, pierderile acelea.”

Și a primit peste 70 de comentarii. Vă prezentăm câteva dintre ele:

- „Normal ar fi ca pierderile să fie suportate pe persoană, nu pe apartamente. Doar nu apartamentele sunt cele care consumă, ci persoanele. Dar și la noi, adunarea generală a hotărât ca pierderile să se împartă în mod egal pe apartamente.”

- „Sunt trei variante: 1- pe apartament, 2-pe nr de persoane 3-in funcție de consum. Cum se hotărăște în Ad .Generală, asa se împarte. După pararea mea , cel mai corect este în funcție de consum. Aceste diferențe, sunt mai mici , sau mai mari în funcție de consum”.

- „Nu sunt pierderi, sunt diferențe între suma indexurilor citite din apartamente și indexul contoarului de branșament.

Aceste diferențe au varii cauze, nu se citesc toate în aceeași zi, diferențe de clasă contor branșament și clase apometru și ,cel mai adesea, raportări eronate ale indexurilor de la apometrele de apartamente.
Pierderi înseamnă avarii la instalațiile de apă, dacă subsolul nu băltește nu sunt avarii la instalațiile comune.
Diferențele se repartizează conform hotărârii AG, pe consum sau pe număr de persoane.”
 
- „Repartizarea pe nr de persoane nu o consider ca fiind cea mai indicata, unii sunt plecati la serviciu cel putin 10 ore, daca nu si mai mult, va consuma apa in alta parte fata de o persoana care sta mai mult acasa.
 
- „Depinde de cata experienta are administratorul în ale meseriei la ciordeală"... și iese bine la urmă!”. 

Ce pierderi/scăpări pot avea instalațiile de apă dintr-un imobil

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te