Sală de 220 milioane €, inaugurată la Budapesta. În București, posibil din 2026. Azi, cresc buruieni

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.12.2021 - 11:24

Sala Polivalentă din București nu va putea fi gata înainte de 2026 în cel mai optimist scenariu. Lucrările au fost împiedicate de un turn folosit, în trecut, de parașutiști. București este singura capitală din UE fără o sală polivalentă.

SHARE

La Budapesta a fost inaugurată, anul acesta, o nouă sală Polivalentă. Jurnaliștii gsp.ro au vizitat-o și au notat impresii în legătură cu această investiție în sport de aproape un sfert de miliard de euro.

Citește și: Rafila: Valul cinci al pandemiei va avea două luni cu risc maxim în februarie şi martie 

Sala are 20.000 de locuri și o suprafață de 50.000 de metri pătrați. Ea va găzdui Europenele de handbal în 2022 și va fi folosită și pentru volei, baschet, hochei, tenis, patinaj.

București nu are o sală Polivalentă, deși a fost promisă de toți primarii.

Avem hârtii, nu avem sală

Sala Polivalentă are proiectul și studiul de fezabilitate, dar lucrările nu au început, potrivit informațiilor Newsweek România. Noua sală multifuncțională ar urma să fie amplasată în incinta Complexului sportiv „Lia Manoliu", în imediata apropiere a Arenei Naționale. Ea ar urma să aibă o capacitate de 22.000 de locuri. O sală care poate concura cu cea dela Budapesta după dimensiuni.

În luna iulie 2019, între Primăria Municipiului București și Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A a fost încheiat contractul de lucrări pentru proiectarea și execuția acestui obiectiv de investiții.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, acordat în porimăvară, Primăria Municipiului București susține că „documentația pentru Etapa I de proiectare (servicii de proiectare și studii preliminare pentru turn și sală – studiu geotehnic 5 foraje, studiu seismic 1 foraj, expertiză tehnică turn) + Etapa II de proiectare (elaborare documentații pentru obținerea avizelor pentru DTAD) au fost elaborate”. De asemenea, „studiul de fezabilitate al obiectivului a fost elaborat, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București”.

Citește și: FOTO Sala Polivalentă din București, un colos de 100 de milioane de euro mort la naștere

Sala Polivalentă s-a împiedicat de un Turn de parașutiști

În acest moment, lucrările sunt blocate deoarece pe locul unde ar trebui construită sala polivalentă se află un turn pentru parașutiști care nu a fost trecut în proprietatea primăriei. „Pe terenul pe care se va edifica Sala Multifuncțională, există o construcție cu destinația de vestiar pentru parașutiști, având o suprafață construită la sol de 176 mp și un turn de parașutism cu o înălțime de 80 metri, construcții ce urmează a fi demolate, în vederea eliberării amplasamentului”.

În august 2020, Consiliul General al PMB a cerut trecerea, din administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului București, „a construcției denumită <<Turn de Parașutism>>, situată în Complexul Sportiv Lia Manoliu, în vederea realizării obiectivului de investiții Sală Multifuncţională Complex Sportiv Lia Manoliu”. Până acum, acest lucru nu s-a realizat.

Turnul de parașutism din București are 86 mtri înălțime, cam cât măsoară Palatul Parlamentului cu tot cu deal.

3 ani de lucrări, 5 ani de garanție, costuri uriașe

Durata de execuție stabilită a fost de 36 luni începând cu data precizată în ordinul de începere, repartizată astfel:

a) 9 luni - aferente perioadei pentru pentru realizarea studiilor de teren si prestarea serviciilor de proiectare, de la data emiterii ordinului de începere transmis de către Achizitor;

b) 27 luni - aferente perioadei pentru execuția lucrărilor, de la emiterea ordinului de începere transmis de către Achizitor, până la semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor;

Perioada de garanție a lucrărilor este de 60 luni.

Valoarea contractului este de 491.825.888,64 lei fără TVA. Banii sunt alocați astfel: 12.598.227 lei pentru proiectare, 5.081.411 lei pentru asistență tehnică și 474.146.250,19 lei fără TVA – execuția.

În acest moment, administrația Capitalei nu are bani de investiții. Bugetul se duce spre cheltuieli curente și pentru subvenția la căldură și transport în comun. 

Dacă, printr-un miracol, lucrările ar începe anul viitor ar putea fi terminate în 2025-2026. Cum nu sunt bani, e posibil ca lucrările să nu începaă în mandatul lui Nicușor Dan și să nu vedem o sală Polivalentă nici în 2027.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te