Românii consumatori de energie electrică şi gaze pot plăti mai puţin la factură. Care este schema

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.02.2024 - 16:40
Românii consumatori de energie electrică şi gaze pot plăti mai puţin la factură. Care este schema Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Românii consumatori de energie electrică şi gaze pot plăti mai puţin la factură, în anumite condiţii.

SHARE

Un prim pas pentru facturi mai mici este ca românii să caute cele mai mici preţuri ale furnizorului. La gaze, plafonul este de 0,31 lei pe kWh. Însă pe comparatorul ANRE găsim oferte mai mici decât această limită de preţ.

La curent electric, ofertele gravitează în jurul plafoanelor şi în funcţie de consum. Aici, reducerile sunt mai mici comparativ cu cele de la gaz. 

Clienții cu un consum sub 100 de kWh au la dispoziție 19 oferte egale cu prețul din plafon - 0,68 lei/kWh.

Românii consumatori de energie electrică şi gaze pot plăti mai puţin la factură. Care este schema

Pentru pragul următor de consum, adică între 100 și 255 kWh, plafonul este de 80 de bani. Aici există un singur furnizor care are un preț mai mic de atât, de 0,77 lei/kWh.

Pentru consum mare, de peste 255 kWh, există mai multe oferte sub prețul de 1,3 lei /kWh, adică 1,16 lei. 

Românii care încheie contracte noi la energie electrică şi gaze primesc în acest moment oferte mai mici, unele sub plafonul impus de Guvern, potrivit observatornews.ro.

Contractele se încheie, de regulă, pe perioada de un an. Consumatorii au garanţia, în felul acesta, că nu vor primi facturi duble anul viitor, când expiră schema de plafonare.

Cum pot să facă clienţii Engie, pentru a plăti eşalonat facturile restante?

Engie reia emiterea facturilor de pe 22 ianuarie, așa cum anunțase în trecut. Procesul va fi etapizat.

“Emiterea facturilor aferente lunii ianuarie va fi reluată după data de 22 ianuarie 2024 și se va desfășura etapizat, în decursul mai multor zile, până la facturarea tuturor clienților.

Procesul de facturare va ajunge la zi în prima săptămână a lunii februarie. Facturile se vor emite cu data curentă pentru toți clienții, iar termenele de plată se vor decala în funcție de data de emitere a acestora.

Citeşte şi: Se dublează prețul la gaze după perioada de plafonare? Cum cresc facturile românilor

Termenele de plată vor decurge din momentul în care facturile vor fi emise și se calculează astfel: dată emitere + număr zile conform termen de plată agreat în contract”, a informat compania, conform Economica.net.

Dar cum se vor emite facturile, dacă de exemplu luna viioare se vor emite două facturi de gaze, sau consumul pentru perioada în care nu au fost emise facturi va fi facturat la o dată ulterioară?

Clienţii care nu au planificată perioada de autocitire/transmitere index în intervalul 12 – 22 ianuarie 2024 nu sunt afectați de indisponibilitatea temporară a sistemelor informatice.

“Pentru clienții a căror perioadă de autocitire/transmitere index este programată în perioada 12-22 ianuarie, se vor emite facturi distincte pentru fiecare perioadă de facturare.

Citeşte şi: 200 de miliarde de metri cubi de gaze. În 2027 ar trebui să intre primele molecule din Neptun Deep

În baza datelor de consum primite de la operatorii sistemului de distribuție, dacă locul de consum se află în perioada de citire, citirea indexului de către operatorii de distribuție se face o dată la 3 luni, într-o perioadă prestabilită.

Aceasta - în baza Convenției de consum, anexă la contractul de furnizare, prin care s-a agreat cantitatea de gaze naturale estimată a fi consumată lunar”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te