România, în pericol. Ungaria este sancţionată de justiţia europeană, pentru că a plafonat preţurile. CJUE a decis că decretul guvernului, ce obligă comercianţii să vândă produse agricole la preţ fix, în cantităţi prestabilite, contravine dreptului european, informează MTI.
Hotărârea constată că Ungaria a adoptat în februarie 2022, în contextul epidemiei de coronavirus, un decret guvernamental prin care a reglementat comercializarea a şase produse de bază – zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, carne de porc şi de pasăre – şi a anumitor tipuri de lapte.
România, în pericol. Ungaria este sancţionată de justiţia europeană, pentru că a plafonat preţurile
În noiembrie 2022, decretul guvernamental a fost modificat, invocându-se războiului din Ucraina, şi a adăugat pe listă alte două produse: ouăle şi cartofii.
Decretul s-a aplicat până în data de 31 iulie 2023 şi îi obliga pe comercianţii care vindeau aceste produse să le comercializeze la preţul oficial în cantităţi prestabilite, sub sancţiunea unei amenzi.
Lanţul de magazine Spar din Ungaria a contestat în faţa instanţei din Szeged legalitatea unei amenzi care i-a fost aplicată de autorităţi deoarece au constatat stocuri în cantitate necorespunzătoare în depozitul unui magazin din provincie.
Citeşte şi: „Bombă”, pentru șoferii din București și Ilfov. RCA cu 70% mai scump, deși tarifele sunt plafonate
Instanţa din Szeged a sesizat apoi Curtea de Justiţie a UE pentru interpretarea legislaţiei. În hotărârea sa de joi, Curtea a constatat că decretul guvernamental a încălcat libera concurenţă, o componentă fundamentală a Regulamentului UE privind organizarea comună a pieţelor agricole.
„Obligaţia de a vinde anumite produse agricole la un preţ oficial şi în cantităţi prestabilite împiedică comercianţii să stabilească în mod liber, pe baza unor considerente economice, preţurile de vânzare şi cantităţile pe care doresc să le vândă” – se arată în hotărârea CJUE.
Instanţa consideră că măsurile stipulate în decret „nu sunt proporţionale”, în pofida argumentelor potrivit cărora acestea au fost introduse pentru a combate inflaţia şi pentru a proteja consumatorii defavorizaţi.
Citeşte şi: Plafonarea preţurilor la energie şi gaze a fost adoptată de Parlament
„Subminarea liberului acces al comercianţilor la piaţă în condiţii de concurenţă efectivă şi perturbarea întregului lanţ de aprovizionare cauzată de preţurile şi cantităţile reglementate impuse acelor comercianţi depăşesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor urmărite prin decretul guvernamental” – a conchis instanţa UE cu sediul la Luxemburg.
Prima concluzie evidentă este că, pentru ca un stat UE să aibă o astfel de procedură, o entitate trebuie să sesizeze CJUE.
Foto: Flickr/Hideya HAMANO
Lista alimentelor care au în prezent, în România, adaosul comercial plafonat:
1.pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități
2. lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l
3. brânză telemea de vacă vrac
4. iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
5. făină albă de grâu ”000” 1 kg
Citeşte şi: Cozonacul, varza murată și usturoiul, pe lista alimentelor cu prețul plafonat. Când intră în vigoare
Lucrurile nu se opresc aici, ci se amplifică. Ministerul Agriculturii a anunțat că extinde lista alimentelor de bază pentru care va fi plafonat adaosul comercial. De asemenea, se prelungește și termenul până la care este aplicată această facilitate.
Se mărește lista cu produsele care vor avea prețul plafonat. În perioada sărbătorilor, cozonacii, varza murată, usturoiul, dar și alte alimente, nu se vor scumpi. Măsura este valabilă până la finalul sărbătorilor de iarnă.
Pe de altă parte, legea care prelungește măsura plafonării adaosului comercial la energie şi gaze, până la finalul anului, a fost adoptată de Parlament în martie, anul acesta. Guvernul va menţine mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze, cel puţin până în primăvara anului 2025, declara prim-ministrul Marcel Ciolacu.