România, cerere radicală pentru Comisia Europeană. Nu mai plătim cel mai scump gaz metan din lume

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.09.2022 - 19:12
Depozite de gaz - FOTO. trb.ro

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna aceasta.

SHARE

„Criza energetică… provoacă acum presiuni inflaționiste insuportabile care ne lovesc puternic gospodăriile și afacerile. Trebuie să abordăm cea mai serioasă problemă dintre toate: prețul cu ridicata al gazelor naturale”, se arată în scrisoarea văzută de Politico și trimisă comisarului pentru energie Kadri Simson.

Scrisoarea, semnată de Italia, Spania, Polonia, Grecia, Belgia, Malta, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Croația și România, invită Comisia să prezinte o propunere pe care miniștrii să o discute vineri și să o transforme în inițiativă legislativă oficială.

Europenii plătesc în prezent mai mult decât oricine altcineva din lume pentru gaze naturale – prețurile spot sunt de 6-10 ori mai mari decât cele din SUA și de peste dublu față de cele din Asia.

Citește și: Rusia, un alt tip de război al gazelor. Platformele petroliere ale Norvegiei, survolate de drone

Liderii și diplomații din cele 13 țări susțin că nu există niciun motiv pentru care UE ar trebui să plătească mai mult pentru transporturile de GNL – din SUA, Rusia și Orientul Mijlociu – decât clienții asiatici, scrie cursdeguvernare.

Oponenții măsurii vorbesc de riscuri de aprovizionare


Țările de Jos, Ungaria și Danemarca sunt sceptice față de propunere, afirmă diplomați europeni. Politicienii, inclusiv cancelarul Olaf Scholz, la începutul acestei luni, au avertizat că există un risc de aprovizionare.

Argumentul este că, dacă UE ar impune un plafon maxim de preț al gazelor, navele cu GNL pur și simplu își vor schimba cursul și își vor vinde marfa în altă parte.

Statele care sunt în favoarea unui plafon sunt frustrate de acest raționament, argumentând că liderii lor au abordat acest risc în propunerile lor.

Unii dintre cei mai respectați lideri ai UE, inclusiv Mario Draghi, și țări cu zeci de ani de experiență în importul de GNL, precum Belgia, insistă că nu există niciun risc de aprovizionare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.