Rusia, un alt tip de război al gazelor. Platformele petroliere ale Norvegiei, survolate de drone

DE Elena Andrei | Actualizat: 28.09.2022 - 20:28
Platformele petroliere ale Norvegiei, survolate de drone/foto: Profimedia Images

Norvegia consolidează securitatea platformelor sale petroliere offshore din Marea Nordului după ce drone misterioase s-au apropiat la mai puțin de 50 de metri de platformele sale.

SHARE

Autoritatea pentru Siguranța Petrolului din Norvegia a declarat că vehiculele aeriene fără pilot ar putea efectua „atacuri deliberate" asupra infrastructurii sau ar putea lovi elicopterele care transportă muncitorii offshore spre și de la platforme.

Avertismentele vin în contextul în care se afirmă că Rusia se află în spatele uriașei scurgeri de gaze din Marea Baltică, în urma celor trei explozii submarine produse luni la gazoductele Nord Stream.

Norvegia este acum cel mai mare furnizor de gaz al Europei, după ce Kremlinul i-a închis robinetele provocând un adevărat haos energetic pe întreg continentul.

Ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, a declarat că „Guvernul a decis să ia măsuri pentru a spori securitatea la locurile de infrastructură, la terminalele terestre și la platformele de pe platoul continental norvegian".

Norvegia nu a identificat o amenințare specifică și nici nu a cerut asistență din partea NATO, dar cea mai mare companie de petrol și gaze din țară, Equinor, a declarat recent că a notificat autoritățile cu privire la observarea unor drone de origine necunoscută care zboară în apropierea unora dintre platformele sale.

Dronele, ca cele identificate pe cerul Odesei de autoritățile ucrainene ca fiind Shahed-136, de fabricație iraniană, date Rusiei, au fost observate la cel puțin șase platforme Equinor, dintre care unul la doar 50 de metri de platforma Heidrun, încălcând perimetrul de securitate de 500 de metri.

Citește și

Josep Borrell: UE își va consolida securitatea energetică după sabotajul Rusiei de la Nord Stream

VIDEO Rusia și-ar fi sabotat conductele Nord Stream din Marea Baltică, să nu mai dea gaze Europei

Țara scandinavă are o rețea vastă de conducte care o leagă de continent, despre care experții au spus că sunt expuse riscului de sabotaj.

Danemarca, ale cărei ape teritoriale se învecinează cu zona în care au avut loc exploziile, a luat, de asemenea, măsuri pentru a-și securiza propriile platforme.

Luni au avut loc scurgeri „inexplicabile” de gaze, precedate de două explozii, pe conductele Nord Stream 1 și 2.

CIA a avertizat cu câteva săptămâni în urmă că gazoductele ar putea fi atacate, trimițând un „avertisment strategic" aliaților europeni, inclusiv Germaniei, în cursul verii, că țevile sunt în pericol, au declarat sursele pentru Der Spiegel, dar au refuzat să spună dacă Rusia a fost identificată ca fiind vinovată.

Rusia are capacitatea de a efectua un astfel de atac. Aceasta deține cea mai mare flotă de submarine spion din lume și a petrecut ani de zile pentru a-i actualiza capacitățile.

Belgorod - un submarin invizibil cu propulsie nucleară - a fost folosit pentru a sabota cablurile submarine și ar putea fi, de asemenea, folosit pentru a ținti o conductă, au declarat experții și analiștii.

Locația exploziilor, la 230 de metri adâncime, este suficient de puțin adâncă pentru ca scafandrii să ajungă, iar Rusia are acces direct la Marea Baltică din Kaliningrad.

De asemenea, Moscova a investit bani în drone submarine care ar putea fi folosite pentru a arunca în aer conducta și care au sediul la Sankt Petersburg, cu acces la Marea Baltică prin Golful Finlandei.

În ceea ce privește motivul, exploziile au avut loc în aceeași zi în care Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat o nouă conductă care trece pe sub Marea Baltică și care este concepută pentru a aproviziona Europa Centrală și de Est fără a depinde de Rusia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te