Revoltă în Grecia, după ce carnea românească de miel a invadat magazinele. „Vom da faliment”

DE Alex Darvari | 02.05.2024 - 11:11
Revoltă în Grecia, după ce carnea românească de miel a invadat magazinele. „Vom da faliment” - Foto: Pexels
Revoltă în Grecia, după ce carnea românească de miel a invadat magazinele. „Vom da faliment” - Foto: Pexels

Revoltă în Grecia după ce carnea românească de miel a invadat magazinele. „Vom da faliment”, spun producătorii autohtoni. Aceștia se plâng că românii vând carnea de miel mult sub prețul la care ei pot face profit.

SHARE

Grecia acuză România că a invadat piața grecească cu miei la prețuri foarte mici pe kilogram. Producătorii greci nu pot vinde la prețuld e 5 euro/kilogram, oferta românilor. Astfel, crescătorii greci pot ajunge la faliment.

Revoltă în Grecia, după ce carnea românească de miel a invadat magazinele. „Vom da faliment”

Crescătorii de animale din Grecia se plâng de concurența neloială, întrucât piața este, spun ei, inundată de miei românești. Comercianții, profitând de legislația care face opțională ștampila de origine a animalului, aduc miei din România și îi distribuie măcelarilor ca fiind greci. 

Președintele fermierilor, dl Terzakis, a declarat că în piața din Volos 50% dintre măcelării vând carcase importate pentru mieii locali la 15,50-16 euro pe kilogram.

"Le-au cumpărat sub 9 euro și le vând cu 16 euro pe kilogram. Este o fraudă și am cerut controale, naționalizare și obscenitate. 50% dintre măcelari satisfac astfel nevoile de Paște și asta în detrimentul fermierilor și al consumatorilor. Nu avem dreptul să publicăm nume, dar asta se întâmplă. Controalele au început astăzi.", a declarat acesta pentru gegonota.news.

Prețul de vânzare al mielului românesc este de 4,5 euro, în condițiile în care românii, datorită iernii blânde, au avut destui miei disponibili și chiar în kilogramele dorite - pentru piața grecească - (8-10 kg), astfel că în Tesalia comercianții fac afaceri de aur, iar fermierii care au pierdut 80.000 de animale în urma inundațiilor sunt spulberați, scrie presa greacă.

Cât costă în România

Dacă anul trecut pentru un kilogram de carne de miel, de la un comerciant din piață, clienții plăteau aproximativ 35 lei/kg, acum costul este de 40-45lei/kg. În ceea ce privește ouăle, o singură bucată care în 2023 costa 1,25 lei, anul acesta este vândută 1,5-2 lei.

Citește și: Românii au ajuns să facă rezervări pentru carnea de miel. Se scumpește de la o zi la alta

Newsweek a explicat că în România se sacrifică de Paști milioane de miei. Ei ajuns pe mesele oamenilor sub forma bucatelor deja tradicționale, de la friptură, la drob sau de la stufat, la ciorbă.

Citește și: De ce se mănâncă miel de Paști? Câte animale sunt sacrificate în România cu acest prilej?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te