Deși acesta este un pas în direcția cea bună, Nucleareurope consideră că s-ar putea obține mult mai mult prin includerea sectorului nuclear în ansamblul său și tratarea acestuia în același mod ca și alte tehnologii strategice.
„Înțelegem că discuțiile în jurul includerii sectorului nuclear în cadrul NZIA s-au dovedit a fi dificile și, prin urmare, este pozitiv să vedem cel puțin o referire la tehnologiile nucleare în text", declară Yves Desbazeille, directorul general al Nucleareurope.
Reactoarele modulare mici (SMR), incluse in Actul privind industria Net Zero a Comisiei Europene
„Dar, din păcate, acest lucru nu este suficient. SUA a recunoscut importanța sprijinirii întregului său sector nuclear prin includerea acestuia în cadrul Legii privind reducerea inflației.
Sprijinind sectorul nuclear european prin intermediul NZIA, UE are ocazia de a ne plasa pe picior de egalitate cu alte regiuni ale lumii și de a rămâne un actor-cheie în competiția mondială pentru tehnologii curate."
După cum s-a subliniat într-o scrisoare deschisă trimisă la începutul acestei săptămâni, energia nucleară este în mod clar o tehnologie europeană strategică.
Este o sursă de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
În prezent, aceasta furnizează aproximativ 50% din energia electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon din Europa. În viitor, va putea furniza, de asemenea, volume mari de căldură, abur și hidrogen.
Aceasta va ajuta UE să își atingă obiectivele de decarbonizare, asigurând în același timp securitatea aprovizionării și menținerea unei baze industriale competitive.
Citește și: România, vizitată de 1,579 milioane de străini în 2022. Principalul scop, afacerile. Cât au cheltuit
Este o industrie europeană importantă, compusă dintr-o capacitate de producție foarte calificată, cu sediul în UE.
Lanțul valoric nuclear este în prezent bine stabilit în diferite state membre ale UE și, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 100 de miliarde EUR, sectorul are un impact direct și indirect semnificativ asupra PIB-ului UE (aproximativ 500 de miliarde EUR).
NZIA va crea premisele pentru actorii industriali în anii următori și va determina gradul de autonomie strategică a UE în ceea ce privește tehnologiile-cheie necesare pentru tranziția energetică.
În acest sens, industria nucleară este pregătită să ofere ceea ce este necesar pentru a atinge nivelul Net Zero până în 2050, pentru a asigura securitatea aprovizionării, pentru a consolida rezistența europeană și pentru a aborda problema accesibilității.
Citește și: Românii au făcut cumpărături online de 6,3 miliarde de euro în 2022. 79% din internauți au comandat
„Cu toate acestea, fără sprijinul unor politici precum NZIA, sarcina industriei va fi mult mai dificilă, mai ales într-o lume în care alte regiuni își susțin și își promovează tehnologiile nucleare la nivel global", adaugă Dezbazeille.
Nucleareurope este asociația comercială a industriei energiei nucleare din Europa, cu sediul la Bruxelles. Nucleareurope este formată din 15 asociații nucleare naționale și, prin intermediul acestor asociații, Nucleareurope reprezintă aproape 3 000 de companii europene care activează în acest sector și care susțin aproximativ 1.100.000 de locuri de muncă.