Rata anuală a inflației în Marea Britanie, la maximul ultimilor 40 de ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.06.2022 - 16:48
Rata anuală a inflației în Marea Britanie, la maximul ultimilor 40 de ani. / Foto: pexels.com

Rata inflaţiei din Marea Britanie a atins 9,1% în ultimele 12 luni, până în mai, un nou record în ultimii 40 de ani, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina a dus la creşterea accelerată a preţurilor alimentelor şi carburanţilor, relatează AFP.

SHARE

Oficiul pentru Statistici Naţionale a precizat că inflaţia preţurilor de consum a crescut uşor de la 9% în aprilie, cel mai ridicat nivel din 1982.

”Creşterile continue abrupte ale preţurilor la alimente şi preţurile record ale benzinei au fost compensate de costurile la articolele de îmbrăcăminte, care au crescut mai puţin comparativ cu această perioadă anul trecut şi de o scădere a preţurilor adesea fluctuante la jocurile pe computer”, a declarat economistul-şef Grant Fitzner, relatează news.ro, citând AFP.

Citește și: ANALIZĂ 1.000.000 €, costul real al unei mașini de clasă medie dacă ai folosi-o timp de 50 de ani

Banca Angliei susţine că inflaţia ar putea atinge 11% în octombrie

Creşterea a fost în concordanţă cu estimările analiştilor şi semnalează că nu există o încetare rapidă a reducerii costului vieţii a milioane de persoane din Marea Britanie. Banca Angliei susţine că inflaţia ar putea atinge 11% în octombrie, când va fi majorat plafonul facturilor la energie. 

Jack Leslie, economist senior din cadrul grupului experţilor privind inegalitatea economică, Resolution Foundation, a spus că probabil inflaţia va creşte şi mai mult în iunie, din cauza ”majorării ridicate a preţurilor la benzină din ultima lună”.

Citește și: O familie din Suceava a plecat cu mașina electrică în Thassos: 3 încărcări și o noapte de cazare

”Având în vedere perspectivele economice atât de neclare, nimeni nu ştie la ce nivel ar putea ajunge inflaţia şi cât timp va continua să crească”, a mai afirmat el.

Inflaţia este în creştere la nivel mondial

Inflaţia este în creştere la nivel mondial. SUA au raportat o rată de 8,6% în mai, iar cele 19 ţări care folosesc euro au înregistrat o inflaţie de 8,1% în aceeaşi lună.

Costul vieţii a crescut în toate statele europene, nu numai în Marea Britanie, fiind în parte cauzat de războiul din Ucraina, care afectează proviziile de energie şi alimente de bază, cum ar fi grâul.

Presiunea îi determină pe angajaţii britanici să ceară creşteri substanţiale ale salariilor, o acţiune despre care Guvernul conservator susţine că ar putea majora şi mai mult nivelul inflaţiei.

Zeci de mii de angajaţi ai sistemului feroviar iau parte la cea mai mare grevă naţională din ultimele trei decenii în cursul acestei săptămâni. Ei cer salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.