Prietenia Rusiei îi lasă pe unguri fără combustibili. Ungaria este într-o cursă contra cronometrului pentru a evita întreruperile de curent și penuria de combustibil, după ce Ucraina a impus o interdicție parțială a trecerii petrolului rusesc pe teritoriul său.
Kievul a impus luna trecută sancțiuni, care blochează tranzitul țițeiului vândut de cea mai mare companie petrolieră privată a Moscovei, Lukoil, către Europa Centrală.
Prietenia Rusiei îi lasă pe unguri fără combustibili
Aceasta anulează parțial o scutire de la sancțiunile instituite de UE, pentru a acorda țărilor care depind de Rusia mai mult timp, pentru a renunța la aprovizionarea cu petrol din Rusia.
Scopul Ucrainei este de a reduce o sursă-cheie de venituri pentru efortul de război al Kremlinului, la mai bine de doi ani după debutul invaziei acesteia.
Dar mișcarea stârnește temeri de deficit de aprovizionare la Budapesta, care se bazează pentru 70% din importurile sale de petrol pe Rusia. Lukoil asigură jumătate din aceste importuri.
Citeşte şi: VIDEO O rafinărie de petrol a Rosneft din Rusia, în flăcări după un atac de proporții cu drone
„Măsurile ucrainene ar putea crea o situație gravă”, a spus Ilona Gizińska, cercetător și expert în Ungaria, la Centrul pentru Studii Orientale.
Ea a adăugat că ungurii s-ar putea confrunta cu creşteri rapide de prețuri la energie și penurie de electricitate în doar săptămâni, dacă nu se găsește o soluție.
Potrivit Centrului de cercetare pentru energie și aer curat, Ungaria a cheltuit aproape un sfert de miliard de euro pe țiței și gaze rusești doar în aprilie anul acesta.
Citeşte şi: Lukoil nu mai livrează petrol Ungariei după ce Ucraina a înăsprit sancţiunile
Şeful diplomaţiei de la Budapesta, Péter Szijjártó, a declarat că măsura restrictivă a Ucrainei ar putea amenința securitatea energetică pe termen lung a Ungariei, criticând Kievul pentru această mișcare.
„Autoritățile ucrainene și-au arătat disponibilitatea de a găsi o soluție, dar aceste încercări nu se văd”, a spus el, conform Politico.
La o întâlnire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la începutul săptămânii, Szijjártó a susținut că țara a început discuții cu Moscova, pentru a găsi surse alternative la petrolul rusesc.
Kievul spune că lucrurile stau astfel
Dar Kievul susţine că lucrurile stau altfel. Sancțiunile împotriva gigantului petrolier rus Lukoil nu au afectat volumul de tranzit de petrol prin Ucraina, titrează Ukrainska Pravda.
Oleksii Chernyshov, CEO la Naftogaz, o companie națională de petrol și gaze administrată de stat ucrainean, a afirmat acest lucru, la o întâlnire Zoom cu investitorii, din 22 iulie:
„Tranzitul total de petrol în iulie este standard, dacă comparăm volumele cu lunile precedente și nu există petrol Lukoil în el”, a spus Chernyshov, ca răspuns la o întrebare a unui investitor despre soluția problemei tranzitului către Ungaria și Slovacia.
„Ucraina nu poate transporta ţiţeiul Lukoil, dar volumul tranzitului total rămâne neschimbat”, a subliniat Cernîșov. „Nu credem că există un risc de penurie [de petrol] în Europa”, a spus el.
„Dacă actualii furnizori de petrol nu intră sub sancțiuni, Ucraina poate continua tranzitul”, a adăugat el.