Prețul gigacaloriei în Timișoara ar urma să crească de aproape trei ori

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.10.2021 - 17:25
Prețul gigacaloriei în Timișoara ar urma să crească de aproape trei ori. / Foto: deschide.md

Primarul Dominic Fritz a anunţat, într-un comunicat de presă, că va urma o majorare a facturilor la încălzire pentru abonaţii Colterm, societatea de termoficare din subordinea municipalităţii, ca urmare a exploziei preţurilor la combustibil.

SHARE

Edilul anunţă că primăria face toate eforturile pentru ca facturile timişorenilor să crească cât mai puţin.

Conform sursei citate, în Consiliul de Administraţie al Colterm s-a stabilit, în baza metodologiei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi având în vedere explozia neprevăzută a tarifelor la energie, un preţ actualizat de facturare a MWh, ce va fi prezentat în următoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara. În baza calculelor economice şi a cerinţelor legale, acest nou preţ este de 851,27 de lei MWh.

Citește și: Prețul gigacaloriei a crescut în București. Se anunță facturi uriașe pentru iarnă

Subvenţia acordată de Primăria Municipiului Timişoara, la maximum permis de lege

Întrucât subvenţia acordată de Primăria Municipiului Timişoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, preţul local al energiei termice facturată populaţiei ar trebui să crească de aproape trei ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA.

"Criza mondială a energiei, dar şi poziţia economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administraţie dezastruoasă, obligă compania să crească preţul de facturare, care nu poate fi sub cel de producţie.

Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timişorenii racordaţi la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de trei ori la energia termică şi de aceea preţul final îl vom stabili în urma şedinţei Consiliului Local Timişoara", afirmă Dominic Fritz, în comunicatul remis, vineri, presei.

Citește și: DOCUMENT Grădinițele de stat și private, dar și after school-urile se închid două săptămâni

El punctează, totuşi, că în aceeaşi situaţie cu Timişoara se află şi alte 26 de oraşe din ţară, care au sisteme de termoficare centralizate şi care sunt nevoite acum să adapteze preţurile de facturare la noile tarife ale combustibililor.

27 de primari solicită ajutorul Guvernului

Asociaţia Municipiilor din România a transmis, vineri, o scrisoare Guvernului, semnată de 27 de primari, prin care a cerut ajutorul Executivului pentru a trece peste această criză energetică.

Anunţul de vineri al administraţiei municipale vine în în condiţiile în care furnizorul E.On a avertizat că de luni va sista furnizarea de gaz către Colterm, societate intrată recent în insolvenţă, iar cei peste 50.000 de abonaţi, între care spitalele şi majoritatea şcolilor riscă să rămână fără căldură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te