Un preț mai mare pentru gigacalorie de la 1 noiembrie, de la 490 de lei, la 600 de lei se traduce prin facturi mai mari de plată pentru consumul de apă caldă și căldură. Până în prezent, Primăria nu a stabilit dacă va păstra subvenția la nivelul de anul trecut sau o va majora.
În prezent, bucureștenii plătesc 164 de lei din prețul integral al gigacaloriei, de 490 de lei. Restul este subvenționat de Primărie. De la 1 noiembrie, subvenția ar putea fie să rămână aceeași, ceea ce va însemna o creștere cu 67% a prețului facturilor, fie Primăria va păstra același procent pentru subvenție, iar cetățenii vor plăti mai mult cu 37 de lei gigacaloria.
Citește și: Românii bolnavi refuză să fie transferați la spitalele din străinătate. Se tem ca vor muri de foame
Potrivit unui calcul făcut de RADET în 2018, un apartament de două camere are nevoie de 6,12 gigacalorii pentru a asigura o temperatură medie de 20 de grade Celsius în anotimpul rece. Astfel, pentru iarna 2021-2022, bucureștenii vor plăti pentru căldură și apă caldă între 1.230 de lei și 1.676 de lei pe lună.
Bucureștiul, lovit de avarii la rețeaua de termoficare
Primarul Nicușor Dan a anunțat de săptămâna trecută faptul că prețul gigacaloriei va cunoaște o creștere importantă. El estima o majorare de 20%.
Citește și: Interlopul Costel Caran i-ar fi cerut o taxă de 100.000 de euro lui Alex Bodi pentru poze împreună
În prezent, Bucureștiul se confruntă cu probleme în ceea ce privește încălzirea locuințelor, aspecte nefericite care cel mai probabil, vor persista și în următoarele săptămâni.
Cele mai vulnerabile zone din București în privința furnizării de apă caldă și căldură sunt capetele de rețea, respectiv cartierele Aviației, Tei, Colentina și Fundeni, a declarat directorul Energetica.