Der Kurier: Președintele OMV, Rainer Seele, discută vânzarea Petrom. Care este legătura cu Rusia

DE Valentin Mirică | Actualizat: 14.04.2021 - 12:07
Rainer Seele și Vladimir Putin la Kremlin/FOTO: kremlin.ru

Presa austriacă scrie că președintele OMV, Rainer Seele, a discutat despre vânzarea Petrom cu al doilea mare acționar al grupului austriac, fondul Mubadala din Abu Dhabi. Posibilul efect: noi întârzieri în exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră, spre satisfacția Rusiei.

SHARE

Ziarul austriac Kurier a scris despre faptul că Rainer Seele a discutat cu reprezentanții fondului de investiții Mubadala din Abu Dhabi – al doilea mare acționar al OMV, despre o posibilă vânzare a Petrom. 

Efectul acestor discuții - despre care nu se cunosc detalii - ar fi noi întârzieri în exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră. 

Citește și: FOTO & VIDEO Drumul expres pe care Olguța îl promitea pentru 2016, gata în 2021. Cum arată cei 40 km

OMV Petrom are concesionat, împreună cu firma americană ExxonMobil, perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde, după investiţii de 1,5 miliarde de dolari, s-au descoperit rezerve potenţiale de gaze de circa 64 de miliarde de metri cubi. Exxon a anunțat că se retrage, iar participația sa ar urma să fie cumpărată de Romgaz.

Birchall: O mare bucurie pentru neprietenii de la Răsărit

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, atrage atenția că negocierile purtate de Seele fac jocul Rusiei.

Aceste negocieri subterane pe resursele României riscă să ne coste enorm pe noi și pe urmașii noștri, cu efecte la fel de devastatoare sau poate și mai mult decât urmările acestei pandemii. Interesul României este ca resursele de gaz din Marea Neagră să fie exploatate cât mai urgent și eficient în interesul românilor, iar această tergiversare a lucrurilor nu ne aduce avantaje nici nouă și nici partenerilor noștri externi.

Le aduce, în schimb, o mare bucurie unor neprieteni de la Răsărit care, să nu uităm, dețin monopolul gazelor în această zonă. Această pandemie se va termina, într-un sfârșit, așa cum s-au terminat toate pandemiile. Dar e important ca după aceea să avem ce pune pe masă, să avem cu ce ne încălzi, să asigurăm pentru noi și pentru copiii noștri condiții civilizate de trai. Iar dacă în aceste zile nu suntem foarte atenți ȘI la aceste lucruri aparent fără relevanță, riscăm să ne pierdem și bruma de resurse care ne-au mai rămas și în viitor să ramânem la mila unora sau a altora“, a scris Birchall. 

Acum câteva zile, și analistul Cosmin Păcuraru atrăgea atenția asupra legăturilor dintre OMV Austria și Gazprom, într-un articol despre exploatarea gazelor din offshore. 

“Ar putea fi un lucru bun că OMV-ul este partener. Nici Romgaz-ul, nici OMV-ul nu dețin tehnologia de extracție off shore la mare adâncime, dar nu cred că investiția în prospectare ar rămâne suspendată și afacerea ar putea funcționa pe principiile corporatismului profesionist din OMV și nu pe cele (nesănătoase și bazate pe hoție) din companiile statului român. Dacă Romgazul va fi condus de oameni care înțeleg legăturile OMV cu Gazpromul și conjuncura regională, atunci nici interesele Moscovei nu pot fi îndeplinite“, a arătat Păcurau.

De altfel, încă din 2018, un material din e-nergia.ro se vorbea despre posbilitatea ca OMV Austria să nu fie interesată în extragerea gazelor din Marea Neagră. 

“În 1968, OMV, deţinută la acea vreme de statul austriac, a fost prima companie din vestul Europei care a semnat un acord pe termen lung de achiziţie de gaze din Uniunea Sovietică (...) Cooperarea dintre cele două companii a devenit şi mai puternică în anul 2015, atunci când Gazprom, E.On, Shell şi OMV au semnat acordul pentru construcţia Nord Stream 2, practic o dublare a actualei conducte Nord Stream prin care Gazprom aduce gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică. După ce această conductă va finalizată (construcţia a început deja, termenul este 2019), prin cele două conducte pot ajunge în Europa, teoretic, 110 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti. Totul s-a făcut pentru a ocoli Ucraina şi în ciuda protestelor oficiale ale mai multor state europene, mai ales cele din Estul continentului (...) În 2017, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, directorul general de la OMV, Rainer Seele, și directorul general de la Gazprom, Alexey Miller, au semnat un memorandum de înțelegere care precizează principiile unei potențiale cooperări între Gazprom și OMV în coordonarea activităților pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale necesare pentru furnizarea de gaze naturale în Europa Centrală și de Sud-Est. În plus, cele două companii au semnat şi un acord-cadru pentru a colabora în sectorul LNG“, arată e-nergia.ro. 

Citește și: Premiat de Putin, primit de Dragnea. Ce caută șeful OMV în România

Newsweek România a scris despre legăturile personale ale lui Seele cu Rusia controlată de Vladimir Putin, amintind că președintele Rusiei i-a înmânat personal Ordinul Prieteniei. 

Rainer Seele ar fi făcut lobby pentru a obține în mod privilegiat o reducere fiscală în Rusia, reiese din emailurile date publicității de trei publicații austriece. În fața parlamentarilor austrieci, Seele a susținut însă că nu ar fi intervenit, iar acum ar putea risca ani de închisoare pentru ofensă adusă autorităților.

Citește și: Rainer Seele, șeful OMV, acuzat că ar fi mințit comisia parlamentară care l-a audiat

ANRM speră ca exploatarea să înceapă în 2022

Interesul României este ca investiţia în proiectul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră să demareze anul viitor – a declarat acum câteva zile Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale la un eveniment de profil organizat online, citat de Rador. El a susţinut că, dacă se va finaliza tranzacţia prin care ROMGAZ va deveni titular cu 50% din acţiuni şi operator al proiectului, discuţiile vor fi purtate cu această companie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te