Peste 80 de schimbări la Codul Fiscal, printre noile măsuri fiscale. Principalele modificări

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.09.2023 - 09:49
Peste 80 de schimbări la Codul Fiscal - Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Coaliţia a făcut peste 80 de schimbări la Codul Fiscal. Dar aceste modificări nu pot fi făcute, conform legii, decât cu un decalaj de şase luni, pentru ca mediul de business să le poată asimila. Astfel de modificări fiscale rapide au fost făcute totuşi.

SHARE

Legea privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, a fost făcută publică.

Mai multe măsuri fiscale din proiectul de act normativ sunt controversate şi riscă să pună probleme mediului de afaceri, care s-a remarcat în ultimii ani printr-o rezilienţă remarcabilă.

Peste 80 de schimbări la Codul Fiscal

În primul rând, este chestiunea rapidităţii cu care se face pachetul de modificări fiscale. În mod normal, acesta intră în vigoare, conform legii române, la şase luni după momentul promulgării.

Firmele îşi fac planul de business trimestrial, semestrial, anual şi multianual, deci pot implementa cel mai bine modificările fiscale de la 1 ianuarie şi 1 iulie. Astfel, cel mai logic ar fi fost ca modificările fiscale să intre în vigoare de la 1 iulie.

Olanda de exemplu discută cu mediul de afaceri astfel de modificări timp de doi ani, până când să le facă. Proiectul de lege de asumare a răspunderii Guvernului conţine peste 80 de modificări la Codul Fiscal, care vor intra în vigoare, prin derogare, la publicarea legii de asumare a răspunderii în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Ciolacu: "Ne asumăm răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale pâna la finele lui septembrie"

Unele dintre aceste modificări sunt considerate controversate. Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri, până la concurenţa veniturilor cu suma de 60.000 de euro anual, și de 3%, dacă veniturile unei societăţi comerciale depășesc această sumă.

Guvernul a renunțat la impozitul pe profit de 16%, dacă rentabilitatea trece de 30%. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Băncile vor plăti şi ele un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Scutirea de impozit în IT, Construcții, Agricultură și Industria Alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei. Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 de euro și mașini mai scumpe de 75.000 de euro vor plăti un impozit special.

Citeşte şi: Măsurile de austeritate se vor simți de la 1 octombrie în buzunarele românilor. Despre ce este vorba

Voucherele de vacanță vor fi majorate la 1.600 lei, dar se va plăti contribuția de asigurări de Sănătate de 10% și se vor acorda vouchere doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.

Microîntreprinderile care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri, iar acest impozit crește la 3%, dacă veniturile sunt de peste 60.000 de euro. Guvernul a renunțat să impoziteze pe profit microîntreprinderile cu afaceri de peste 60.000 de euro care au o rată de rentabilitate de minimum 30%.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă aceasta este mai mare decât impozitul de 16% pe profit. Anterior, existau două variante: 0,5% și 1%, pe cifra de afaceri, în funcție de un anumit criteriu de profitabilitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te