Măsurile de austeritate se vor simți de la 1 octombrie în buzunarele românilor. Despre ce este vorba

DE Alexandra Lupascu | 04.09.2023 - 17:26
Măsurile de austeritate se vor simți de la 1 octombrie în buzunarele românilor. Despre ce este vorba Foto: gov.ro

Sunt discuții decisive astăzi, între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, despre măsurile de austeritate, pentru care Parlamentul şi-ar putea asuma răspunderea. Premierul a ameninţat că pune mandatul pe masă.

SHARE

Sunt discuții decisive astăzi, între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, despre măsurile de austeritate, pentru care Parlamentul şi-ar putea asuma răspunderea. Premierul a ameninţat că pune mandatul pe masă. 

Guvernul a amânat luarea unei decizii privind pachetul de austeritate de modificări fiscale prin care se încearcă acoperirea găurilor de la buget.

La publicarea formei draft a Ordonanței de urgență pe fiscalitate se preconiza ca unele măsuri să intre în vigoare de la 1 septembrie, însă controversele apărute în spațiul public au făcut ca premierul să anunțe că Executivul își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de schimbări fiscale.

Acest lucru a decalat calendarul inițial și o parte din noile taxe vor intra în vigoare cel mai probabil la 1 octombrie.

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș vor avea luni o întâlnire pentru discuția decisivă pe pachetul de măsuri de austeritate.

Măsurile de austeritate, adoptate de Parlament

Liberalii au discutat duminică într-o şedinţă la Vila Lac priorităţile politice, iar mai multe voci au criticat faptul că nu se ştie ce cuprinde acest pachet de măsuri precum şi faptul că se impozitează privatul, fără să se vină cu o reformă a aparatului de stat.

Premierul Marcel Ciolacu dădea asigurări că măsurile de austeritate  care vor fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului vor fi puse în transparenţă.

El anunţa după şedinţa conducerii partidului că este dispus să prezinte propunerile venite din partea Guvernului fiecărui grup parlamentar, inclusiv celor ale opoziţiei, dacă acestea vor dori.

„Nu aduce Ciolacu, primul ministru, într-o mapă sigilată, închisă, vine, o trânteşte în Parlament, nimeni nu ştie ce cuprinde, trece şi fug cu ea repede la Guvern

Citește și: PNL îl va susține pe Marcel Ciolacu care își asumă „Legile austerității”. Au fost puse și condiții 

Deci va fi o lege cât se poate de transparentă. Am cerut preşedintelui Camerei, domnul Simonis, să prindă în program să prezint legea de asumare atât la grupul minorităţilor, cât şi la grupul UDMR.

Dacă şi cei din opoziţie, USR şi AUR, doresc, voi merge şi o voi prezenta şi acolo, deci nu va fi absolut nimic ascuns.

După ce este în transparenţă, toţi colegii din Parlament şi toată România va şti ce cuprinde această lege şi toate grupurile parlamentare care mă vor invita voi merge, ca şi prim-ministru, şi le voi prezenta proiectul de lege asumat. Dacă se va depune o moţiune de cenzură sau nu se va depune, nu este decizia mea”, spunea Ciolacu.

Proiecte de legi

Marcel Boloș va prezenta varianta proiectului de lege cu care Guvernul va merge în Parlament pentru asumarea răspunderii.

În pachet sunt cuprinse trei măsuri: cele fiscale, cele bugetare și cele privind combaterea evaziunii fiscale.

Singura măsură rămasă în disputa între PNL și PSD din pachetul de măsuri fiscale e cea referitoare la microîntreprinderi.

Nici până astăzi, cele două partide nu au reușit să găsească o formulă care sa fie agreată de ambele partide. Liberalii nu vor creșterea impozitării și cer ca pragul veniturilor microîntreprinderilor să nu fie scăzut, așa cum vrea PSD, pentru că afectează direct electoratul partidului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te