Echipa RoPower Nuclear anunță intrarea în CA-ul companiei a celui mai nou membru, în persoana lui Paul Murphy, expert în dezvoltarea și finanțarea de programe nucleare civile.
Paul Murphy a ocupat poziții cheie în consultanță pentru organizații internaționale precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Agenția pentru Energie Nucleară a OECD precum și în organisme dedicate energiei nucleare din Guvernul SUA, cum ar fi Grupul de Lucru pentru Reactoare Modulare Mici din cadrul Departamentului de Comerț al SUA sau Civilian Nuclear Trade Advisory Committee.
Paul Murphy, expert internațional în dezvoltarea de proiecte nucleare, în CA al RoPower Nuclear
Paul Murphy este absolvent al prestigioaselor universități Princeton și Harvard (Facultatea de Drept) din SUA și are o experiență bogată în dezvoltarea și finanțarea a numeroase proiecte nucleare, inclusiv SMR, din întreaga lume, din poziții de consultanță. Acesta este membru în Programul de Cooperare Tehnică al AIEA și predă, din postura de cadru asociat, pentru universitățile Texas A&M, MIT și Virginia Tech.
Proiectul Doicești SMR este considerat pionier în domeniul energiei nucleare modulare și urmărește să contribuie semnificativ la obiectivele energetice și de sustenabilitate ale României.
RoPower Nulcear este compania de proiect dedicată dezvoltării primei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din România, amplasată la Doicești, județul Dâmbovița. Fondată în 2022, RoPower este deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA, compania națională de energie nucleară, și Nova Power & Gas, parte a grupului E-Infra. RoPower Nuclear colaborează cu parteneri internaționali de prestigiu, precum NuScale Power, Fluor Corporation sau Samsung C&T pentru realizarea fazelor de inginerie și proiectare (FEED) ale proiectului.
Proiectul presupune construcția unei centrale modulare cu o capacitate instalată de 462 MWe, pe situl fostei termocentrale din Doicești. Centrala va utiliza tehnologia NuScale Power, prin punerea în funcțiune a șase reactoare modulare de mici dimensiuni, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MW. Energia generată de centrala de la Doicești va contribui la tranziția verde și concomitent la menținerea stabilității Sistemului Energetic Național, printr-un mix unic între emisii zero de CO2 în atmosferă și livrare de energie în bandă, indiferent de condițiile meteorologice sau timpul zilei.