OMV Petrom: Mediul legislativ nu oferă premisele pentru o investiție de miliarde în proiectul Neptun

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.05.2019 - 17:53

„Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde”, susţin oficialii OMV Petrom, în raportul financiar pe primul trimestru (T1) din 2019.

SHARE

„Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, se mai arată raport. OMV Petrom a anunţat încă din toamna anului trecut, după apariţia legii offshore, că a amânat luarea unei decizii privind investiţia în proiectul de explorare a blocului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, un joint venture între OMV Petrom şi compania americană ExxonMobil, pentru 2019, din cauza Guvernului român.

De asemenea, OMV Petrom Petrom explică că, la sfârşitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 19, care a modificat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018, în urmă consultărilor cu jucătorii de pe piaţă, și că, potrivit evaluării preliminare a companiei, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 indică un minus de 40 de milioane de euro. „Considerăm că Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 reprezintă o evoluţie necesară în vederea revenirii la o piaţă liberalizată a gazelor naturale”, afirmă oficialii companiei.

Raportul financiar pe T1 din 2019 arată că OMV Petrom a și-a consolidat vânzările cu 11%, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, până la 5,4 miliarde de lei, în timp ce profitul net a ajuns la 1,15 miliarde de lei (+35%). Vânzările consolidate au fost susținute de preţurile de piaţă mai mari ale mărfurilor în lei şi de volumele mai mari ale vânzărilor de electricitate şi produse petroliere, contrabalansate parţial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% şi cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi), potrivit Mediafax.

Raportul arată și că rezultatul financiar net s-a îmbunătăţit de la o pierdere de 63 milioane de lei în T1/18 la un câştig de 24 milioane de lei în T1/19. Profitul înainte de impozitare pentru T1/19 a fost de 1.313 milioane de lei, față de 1.017 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Impozitul pe profit s-a ridicat la 161 milioane de lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 12% în T1/19, față de 16% în T1/18.

Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 1.151 milioane de lei în T1/19 (T1/18: 854 mil lei).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te