OFICIAL Te-ai îmbogățit cu bitcoin, plătești impozit și asigurări de sănătate în România

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.02.2021 - 23:08
Plătești impozit și asigurări de sănătate în România dacă câștigi din criptomonede. Foto Pexels.com

Creșterea masivă a bitcoin și a ethereum, două dintre criptomonedele cele mai populare, au adus câștiguri importante celor care au pariat pe acești bani virtuali când aceștia erau ieftini. ANAF a confirmat pentru Newsweek România, că orice câștig din criptomonede este taxabil.

SHARE

Bitcoin a crescut masiv duminică, la un nivel record de 58.000 de dolari, iar ethereum a depășit 2.000 de dolari. După două zile, valoarea celor două criptomonede a căzut consistent. 

Citește și

EXCLUSIV Ce spune poliția americană despre recompensa pentru ucigașul lui Aly Sadoveanu

Bitcoin este acum doar 48.000 de dolari, iar ethereum oscilează în jurul valorii de 1.500 de dolari. 

Dacă sunteți dintre cei care ați câștigat de pe urma oscilațiilor celor două monede virtuale, trebuie să plătiți impozit către statul român. De asemenea, este percepută și contribuția la asigurările de sănătate. 

Citește și: Bill Gates, avertisment cu privire la strategia lui Musk de a investi în Bitcoin: Fiți prudenți!

ANAF a confirmat, la cererea Newsweek România, că orice câștig din criptomonede este taxabil ca oricare alt venit. 

„Potrivit prevederilor art. 114 alin. (2) lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Codul fiscal, veniturile din transferul de monedă virtuală sunt impozabile și se includ în categoria venituri din alte surse.

În conformitate cu prevederile art. 116 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului din transferul de monedă virtuală determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei”, se aratp într-un răspuns al ANAF.

Profiturile din bitcoin trebuie declarate

Impozitele nu sunt reținute automat, prin casele de schimb specializate. Beneficiarul veniturilor obținute din transferul de monedă virtuală depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

„Persoanele fizice care realizează venituri din transferul de monedă virtuală datorează contribuția de asigurări de sănătate în condițiile prevăzute la art. 170, coroborate cu prevederile art.174 și art. 182 din Codul fiscal”, a precizat ANAF pentru Newsweek România.

De ce a ajuns bitcoin la 50.000 de dolari?

Există mai multe explicații. Întreaga economie modială este divizată la 21 de milioane de bitcoini. 

Moneda digitala bitcoin este o formă asemănătoare cu aurul, aflată în mediul virtual. Aurul este: rar, obținut printr-un consum de resurse și energie umană și acceptat la nivel global ca obiect de tranzacție, este explicația simplă, dată de portalul goanadupabitcoin.ro.

Moneda digitala bitcoin se bazează pe un protocol creat de Satoshi Nakamoto, un programator sau de un grup de programatori, care și-a păstrat anonimatul. Meritul monedei bitcoin este acela că se supune unor legi economice fundamentale. La fel ca și aurul, reprezintă o resursă limitată care cere energie de minare pentru a fi scoasă la suprafață și mai apoi pe piață.

Citește și: De ce a ajuns bitcoin la 50.000 de dolari

Peste 10.000 de dolari au fost șterse din valoarea criptomonedei în doar câteva ore de luni, care a scăzut, astfel, sub valoarea de 50.000 de dolari. 

Bitcoin, o investiție nesigură: a recuperat circa 3.000 de dolari, dar a coborât din nou până marți dimineață, la valoarea de 49.900 de dolari. Apoi scăderea a continuat până la 48.000 de dolari.

Citește și: Bitcoin, o investiție riscantă: scădere de 10.000 de dolari în câteva ore

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te