O nouă carte utilă societăților listate la bursă

DE Newsweek România | Actualizat: 23.04.2019 - 16:34

SHARE

Societățile comerciale listate la bursă au acum o unealtă utilă, necesară înțelegerii legislației specifice activității lor din piața de capital și anume, cea mai recentă carte aparută pe piață, „Legea privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață. Comentariu pe articole”, scrisă de avocat Cristian Duțescu.

Cartea a fost lansată astăzi, 22 aprilie 2019, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Bursa de Valori București de către Organizația Profesioniștilor din Piața de Capital și Concord Communication.

Lucrarea se adreseză practicienilor dreptului în domeniul pieței de capital, oferind soluții pentru situațiile  apărute în activitatea curentă a emitenților tranzacționați în cadrul sistemelor de tranzacționare din România.

Și subiectele sensibile care suscită interesul specialiștilor din piața de capital și creează dezbateri aprinse, se găsesc explicate în cartea lansată astăzi și acestea se referă la instituția juridică a informației privilegiate, utilizarea abuzivă a unor astfel de informații, regimul juridic aplicabil zvonurilor, transmiterea ilegală a informațiilor privilegiate, manipularea pieței de capital și tehnici de manipulare, obligația de publicare a informațiilor privilegiate, amânarea dezvăluirii informațiilor privilegiate.

„Am scris această carte pentru a oferi un instrument în vederea aplicării corecte a legislației emitenților de instrumente financiare.

După 2008, în întreaga lume a apărut o suprareglementare a pieței de capital, ceea ce poate să conducă la descurajarea activității, iar lipsa lichidității de la BVB este generată tocmai de acest exces de reglementare. Viitorul trebuie să aducă o simplificare a normelor”, a declarat autorul cărtii, avocat Cristian Duțescu.

„Mi-aduc aminte că am trecut printr-o serie de modificări majore de legislaţie pentru piaţa de capital, generată de acel proiect pentru eliminarea celor opt bariere în calea dezvoltării unei pieţe de capital. Legea pieţei de capital a fost schimbată major la acel moment ca urmare a faptului că toţi stakeholderii au fost la aceeaşi masă.

Cred că şi acum asta trebuie să facem, să aducem la aceeaşi masă pe toţi stakeholderii care sunt interesaţi de dezvoltarea pieţei de capital şi să creăm o nouă strategie naţională. Acest lucru va avea parte de clarificări, îmbunătăţiri, simplificări”, a declarat Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB), invitat la evenimentul de lansare a cărții. 

Acesta a adăugat că piaţa europeană de capital se confruntă cu un exces de reglementare, care trebuie implementat şi în România, spre deosebire de piaţa de capital americană, unde legislaţia este un pic mai laxă.

„Nu cred că viitorul unei pieţe de capital se poate întâmpla într-o zonă nereglementată. Sunt un susţinător aprig al zonei reglementate, pentru că are un rost bine definit, acela de a crea încredere pentru investitori. Încrederea este crucială pentru a dezvolta o piaţă de capital.

Trebuie să înţelegem foarte bine rolul acestei reglementări şi modul în care se aplică. Trebuie să facem acest exerciţiu de a înţelege toate aceste articole din legile care sunt propuse şi să putem promova aceste mecanisme.

Să înţelegem scopul acestor reglementări mai ales când vorbim despre Legea emitenţilor, care se adresează antreprenorilor care vor să-şi listeze companiile. Şi în Codul Bursei trebuie să existe o revizuire. Încercăm să-l revizuim, încât să eliminăm elementele redundante şi să rămânem cu substanţa acestor elemente şi cu un sistem cât mai puţin birocratic”, a precizat Adrian Tănasedirectorul general al BVB.

Univ. Prof. Dr. Gheorghe Gheorghiu, președinte PERGAM a declarat: „Pentru ca cineva să aibă încredere trebuie care norma juridica să fie explicitată. Greu poți să afli ce anume a urmărit legiutorul și de aceea, necesitatea de interpretare a normei juridice este necesară”.

Cristian Hoștiuc, director editorial Ziarul Financiar: „Îmi doresc ca aceasta carte să fie în prim plan pentru cei care vor să vină la Bursă și în fiecare zi, cei care se confruntă cu o problemă, să deschidă acesta carte și să se uite la un articol, la o reglementare. Cuiva i s-a pus o întrebare: Ce trebuie să citești ca să fii antreprenor? Răspunsul a fost: Codul fiscal, Codul de procedura fiscală și Biblia. Acum, pentru cei care sunt la bursă sau cei care vor veni la bursă, cred că ordinea este Codul Fiscal, Codul de procedura fiscală, Biblia și cartea lui Cristian Duțescu.

Evenimentul a continuat cu o dezbatere pe teme specifice din activitatea societăților listate Valeria Nistor, Head of Legal Romania, Franklin Templeton Investment Management a vorbit despre recomandarea de vot a managementului pentru punctele aflate pe ordinea de zi a AGA, dacă poate fi considerat  sau nu un conflict de interese și ce poate face un emitent în situația în care constată că există un conflict de interese al acționarului în ceea ce privește un punct de pe ordinea de zi.

Pe aceeaşi temă, Alexandra Borislavschi, director al Direcției Guvernanță Corporativă & M&A, Electrica a vorbit despre acțiunile pe care o companie listată ar trebui să le intreprindă pentru a diminua conflictele de interese și cum ar trebui, din punct de vedere al celor mai bune practici de guvernanță corporativă, să acţioneze o companie pentru a găsi un echilibru între așteptările acționarilor pe termen scurt (ex. dividende) și interesele societății și acționarilor pe termen mediu și lung (ex. creștere, dezvoltare, investiții).

Ciprian Copariu, director Direcţia Emitenţi, ASF a discutat despre evaluarea și gestionarea informației privilegiate, întocmirea listelor cu persoanele care au acces la astfel de informații dar și despre divulgarea autorizată a informației privilegiate în exercitarea normală a sarcinilor de serviciu, a profesiei sau a funcției or în procesul de sondare a pieței.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te