Noi măsuri ale guvernării de drepta: angajări la Interne, ajutoare de stat pentru companii falite

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.08.2021 - 12:20
Foto: Guvernul României

Guvernul Cîțu se pregătește să aprobe, azi, suplimentarea forțelor ISU - instituție din cadrul MAI, suboronată lui Raed Arafat - cu circa 8.500 de persoane și să ofere ajutoare de stat de 50 de milioane de euro către Tarom și CFR Călători.

SHARE

Nota de fundamentare a hotărârii de guvern privind angajarea a peste 8.500 de persoane în MAI pentru intervențiile de urgență, așa cum a fost publicată pe site-ul guvernului, nu arată clar care vor fi cheltuielile bugetare.

Citește și: VIDEO Militarii afgani nu se bucură că trăiesc. „Uite ce viață grea avem” - Newsweek LIVE

Însă, în luna mai, când proiectul acestui HG era pe site-ul ministerului e Interne, nota e fundamentare arăta că cheltuielile bugetare vor fi de doar 20 de milioane de lei în 2021, dar vor ajunge la 481 de milioane de lei, în 2025. La rubrica privind “Propuneri pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare“ din nota de fundamentare nu există nici o propunere.

Nu se știe cât de mare va fi acum numărul angajaților ministerului de Interne, anexa la această hotărâre de guvern fiind clasificată. Totuși, datele ministerului de Finanțe arată că, în martie 2021, acest minister avea 124.412 angajați. 

Tot azi, Guvernul va acorda un ajutor de stat de 43 de milioane de euro pentru CFR Călători și alte opt milioane de euro pentru Tarom. 

În prezent, Tarom are de achitat, pe termen scurt, datorii care se ridică la aproape 700 de milioane de lei.

Comisia Europeană a autorizat măsura de ajutor de stat în favoarea TAROM, sub formă de garanție de stat pentru un împrumut în valoare de numai 19,33 milioane euro, ajutor care a compensat parțial prejudiciul suferit de către compania aeriană ca urmare a pandemiei Covid-19, respectiv pentru perioada 16 martie – 30 iunie 2020.

Acum, Guvernul arată că pandemia COVID-19 a continuat să afecteze în mod substanțial sectorul transporturilor aeriene și că, după 30 iunie 2020, TAROM a revenit cu solicitarea de a-i fi compensate pierderile cauzate de această pandemie, în perioada 01.07. - 31.12.2020.

Citește și: Columbeanu nu regretă că a pierdut 150 milioane €: La două camere, în chirie, mă simt mai bine

Pierderile contabile cumulate ale CFR Călători din anii precedenţi sunt de 2.020.861.000 lei, adică 400 milioane euro, susțineau, acum o lună sindicaliștii din această companie. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.