Ministrul Muncii anunță noi creșteri salariale, cu o zi înainte de anunțatele excluderi din PSD

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.11.2018 - 13:55
Lia Olguța Vasilescu promite noi măriri de salarii, într-un context politic complicat pentru Dragnea. Foto George Călin

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie. Anunțul vine în contextul în care luni are loc Comitetul Executiv al PSD, în care se discută despre excluderi din partid, și o viitoare remaniere a guvernului

SHARE

Ministrul Muncii susține că salariul minim urmează să fie diferențiat de nivelul de studii al angajatului, dar este nevoie de modificarea Codului Muncii, în prealabil. Întrebată de ce nu se ştie dacă salariul minim va fi majorat din decembrie sau din ianuarie, Lia Olguţa Vasilescu a declarat, la Antena 3, că nu este vorba despre un blocaj.
„Nu este niciun fel de blocaj, noi am avut în plan ca să o facem din luna noiembrie, am avut în septembrie o întâlnire cu patronatele şi cu sindicatele, sindicatele ne-au reproşat faptul că nu am făcut salariul minim diferenţiat, aşa cum scrie în programul de guvernare şi i-am asigurat că până la sfârşitul anului acest lucru se va întâmpla, de asemenea, noi ieşisem în dezbatere publică cu un salariu minim pe economie de 2.050 de lei, iarăşi ni s-a atras atenţia că trebuie să fie 2.080 ca să fie o creştere de 100 lei pe net, cum era prevăzut în programul de guvernare...  Am avut în plan să o facem în noiembrie, însă am avut un protest din partea patronatelor, la care ne aşteptam, dar în acelaşi timp am hotărât că este mai bine să facem şi testul IMM-urilor. Pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici şi mijlocii. Neavând acest test pe salariul diferenţiat, am fost de acord să mergem o lună mai târziu, adică să aplicăm de la 1 decembrie", a explicat ministrul Muncii.

Citește și Rise Project a primit o valiză cu documente esențiale despre TelDrum și Dragnea

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că în următoarea şedinţă de Guvern se vor face modificări la Codul Muncii. „În primul rând că, săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern, vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii la ora actuală se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat. Primul pas este să modificăm Codul Muncii. După ce modificăm Codul Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime, la fel, 2.350 de lei. De la 1 ianuarie intră Legea salarizării, iar de la 1 decembrie intră salariul minim pe economie", a spus ea, precizând că este vorba despre 15 ani vechime în general, indiferent unde oamenii au lucrat, dacă au avut perioade de şomaj sau de maternitate.

Citește și Dragnea obține o nouă amânare în proces, cu ajutorul avocaților celorlalți inculpați

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.