El a adăugat că sunt în continuare cheltuieli legate de combaterea pandemiei, pentru măsurile suport, la care se adaugă cele făcute de Ministerul Sănătăţii şi Casa de Sănătate.
"Dacă ne uităm la datele execuţiei la mai, o să vedem că aceste aşteptări au fost cumva confirmate. Adică, suntem într-o zonă a deficitului în care 2,3% la mai, suntem cu 1,4 puncte procentuale mai puţin decât anul trecut şi există premisele ca, dacă această atitudine prudentă a cheltuielilor se menţine pe tot parcursul anului, să ne îndeplinim fără probleme ţinta de deficit.
Citește și: EXCLUSIV De ce a semnat PNȚCD un apel cu politicieni din Europa care vor dispariția UE
În acelaşi timp, prognoza de venituri a înregistrat o evoluţie pozitivă. Dacă ne uităm un pic la datele de la venituri pentru 5 luni, vom vedea că avem la mai, la 5 luni, o creştere de 23,2% cumulat, creşterea veniturilor. Important. Iar mai important e să ne uităm la trend. Trendul veniturilor în martie, aprilie, mai. În martie aveam 18,8%, în aprilie, 20,6%, în mai suntem la 23,2% creştere faţă de 2020.
Mai important este că această creştere nu e numai în raport cu 2020, e şi cu 2019. Faţă de 2019, creşterea e de 19%, ceea ce confirmă premisele de revenire economică", a spus Alexandru Nazare.
Citește și: ANRE a amendat E.ON Energie României cu 310.000 lei şi Engie România cu 90.000 lei
Investiţiile au crescut, conform execuţiei la 5 luni, cu 30%
Creşterea de venituri per total, de 23%, se reflectă pe toate categoriile - şi impozit pe salarii şi venit, impozit pe profit.
"Provocarea este să ţinem cheltuielile sub control. Avem cheltuieli în continuare legate de combaterea pandemiei, atât pentru măsurile suport, cât şi în zona de susţinere a cheltuielilor pe care Ministerul Sănătăţii le are sau Casa de Sănătate le au, şi cheltuielile de personal. Dar am la cheltuielile de personal o uşoară scădere.
Deci, practic, după trimestrul I, luna a IV-a, a V-a, observăm o uşoară scădere, ceea ce e un lucru foarte bun, pentru că e un avertisment pe care l-am dat pentru toţi ordonatorii de credite: să ţină cheltuielile cu bunuri şi servicii şi cheltuielile de personal sub control", a adăugat Nazare.
Şeful de la Finanţe a precizat că a plafonat creşterea de salarii pentru companiile de stat care au pierderi şi arierate.