Martie vine cu o veste bună pentru sute de mii de pensionari. Vor primi mai mulți bani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.02.2023 - 16:18
Martie vine cu o veste bună pentru sute de mii de pensionari. Vor primi mai mulți bani. - Foto: Facebook/Daniel Baciu

Sute de mii de pensionari vor primi mai mulți bani în luna martie. Este vorba despre circa 200.000 de pensionari cu pensii de peste 4.000 de lei pe lună care vor primi înapoi banii reținuți de stat în 2022 din veniturile lor pentru contribuția la sănătate (CASS).

SHARE
‼️ Vești bune pentru pensionari!
✅️ A fost publicată în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență nr. 4/ 2023 care prevede că, începând cu data de 01.03.2023, pensionarilor li se vor restitui sumele reținute din pensii, cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate!
✅️ Este vorba de cei cu pensiile mai mari de 4.000 lei, cărora li s-au reținut contribuție de asigurări sociale de sănătate în perioada 01.01.2022 – 27.12.2022.
🟦🟨 Așa cum am spus de fiecare dată, ne ținem de cuvânt, astfel că, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, am început tipărirea taloanelor de pensie, în acest moment acțiunea fiind finalizată.
✅️ Sumele care vor fi restituite sunt evidențiate distinct pe talonul de pensie și se vor plăti lunar în perioada martie 2023 – februarie 2024”, a anunțat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, pe pagina sa de Facebook.
 

CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie - 27 decembrie 2022, restituit în tranșe

Conform OUG 4/2023, ce se aplică din 17 februarie, CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie - 27 decembrie 2022 urmează să fie restituit, în tranșe lunare, în perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024.

Banii se vor primi din oficiu, adică fără să fie necesară vreo cerere în acest sens, prin casele teritoriale de pensii, precum și prin casele de pensii sectoriale și entitățile care plătesc venituri din pensii.

Astfel, plata către pensionari a CASS-ului reținut se va face, de luna viitoare, "împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat / sistemul de pensii facultative", după cum scrie în ordonanță.

Citește și: Atenție, șoferi! 7 modificări importante ale Codului Rutier: Permisul poate fi și retras

Practic, pensionarii cărora le-a fost reținut CASS anul trecut vor primi lunar, pe lângă pensie și odată cu aceasta, banii pentru CASS-ul plătit.

În cazul decesului pensionarului care avea dreptul la restituirea CASS-ului, banii se vor plăti moștenitorilor legali ai acestuia, dar doar în baza unei cereri. Cererea trebuie depusă la casa teritorială de pensii/ casa de pensii sectorială în evidența căreia se afla pensionarul la data decesului, respectiv la entitățile care plătesc venituri din pensii.

Mecanismul de restituire se va aplica atât în cazul celor care au obținut în instanță dreptul la restituirea CASS-ului (în perioada 28 decembrie 2022 - 1 martie 2023), cât și a celor care n-au inițiat o acțiune în justiție.

În decembrie 2022, Curtea Constituțională a României a stabilit, prin Decizia 650/2022, că impunerea plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin OUG 130/2021, este neconstituțională.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te