Direcţia generală pentru armamente, prin CN Romtehnica SA, şi compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd au semnat acordul-cadru privind achiziţia sistemelor antiaeriene SHORAD-VSHORAD.
Valoarea contractului este de peste 2 miliarde de euro. Conform MApN, acordul-cadru prevede semnarea a trei contracte subsecvente, prin care vor fi achiziţionate şase sisteme integrate antiaeriene SHORAD-VSHORAD.
De asemenea, un sistem de instruire şi învăţământ, un sistem de simulare pentru verificarea şi evaluarea operatorilor VSHORAD, şase sisteme SHORAD şi şase sisteme VSHORAD, inclusiv muniţie, instruire şi sprijin logistic.
MApN cumpără sisteme antiaeriene integrate, de ultimă generaţie. Cât costă ele?
Valoarea achiziţiei este de 10,33 miliarde lei fără TVA, adică aproximativ 2,038 euro miliarde fără TVA.
Acordul-cadru se va derula pe o perioada de 7 ani, primele două sisteme VSHORAD urmând să fie livrate în termen de 3 ani de la semnarea primului contract subsecvent.
Programul de înzestrare "Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD" are ca obiectiv dotarea armatei cu sisteme de armament avansate, destinate protecţiei împotriva ameninţărilor aeriene, inclusiv drone şi rachete de croazieră, conform Agerpres.
Citeşte şi: Danemarca va achiziționa tot ce va putea din sistemele de apărare aeriană europene. Dă 800.000.000 €
Potrivit Ministerului Apărării, sistemele SHORAD-VSHORAD reprezintă o combinaţie optimă de mobilitate, eficienţă şi integrare în reţele defensive moderne, fiind compatibile cu cerinţele NATO.
Noul M-SHORAD al Armatei SUA loveşte ţinta, în timpul exercițiului Saber Strike Live Fire - Foto: Profimedia Images
Achiziţia, pentru care s-a obţinut aprobarea prealabilă a Parlamentului, conform legislaţiei specifice, a fost una de tip competitiv (licitaţie restrânsă), incluzând condiţia achiziţiei de pe plan internaţional, cu obligativitatea integrării în industria naţională de apărare prin cooperare tehnologică şi industrială.
Procedura a fost publicată în SEAP şi JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) în luna noiembrie 2023.
Citeşte şi: Cea mai puternică țară din UE vrea să reintroducă armata obligatorie. Ce face România
După comunicarea rezultatului procedurii către participanţi şi trecerea termenului legal de aşteptare pentru semnarea acordului-cadru, în conformitate cu articolul 59 din Legea 101/2016, au fost demarate procedurile de semnare cu operatorul economic desemnat câştigător, respectiv cu Rafael Advanced Defense Systems Ltd.