Glăvan, nou atac la Cîțu: îl compară cu Teodorovici, după ce a preluat la buget profitul Transgaz

DE Valentin Mirică | Actualizat: 02.06.2021 - 11:28
Glăvan, nou atac la Cîțu Foto: Facebook

Președintele Fondului Român de Contragarantare, Bogdan Glăvan, membru al PNL, l-a criticat din nou pe premierul Cîțu, de data aceasta pentru decizia de a repartiza 90% din profit sub formă de dividende, din care cea mai mare parte vor ajunge la buget.

SHARE

“M-am uitat la banii de investiții în aceste companii de stat și mulți dintre acești bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu acești bani, dividende de fiecare dată se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team-buildinguri prin America Latină și așa mai departe...la mai multe companii de stat (...) Afectează acele bonusuri nemeritate de foarte multe ori sau excursii și team-buildinguri pe care le făceau prin tot felul de țări exotice“, a explicat Cîțu decizia de a transfera profitul unor companii de stat la buget. 

Acum, Glăvan spune că premierul putea opri risipa din companiile de stat, care-i sunt subordonate.

“Transgaz și Transelectrica, 58% de stat, se află în subordinea premierului. Acționarul-stat poate foarte simplu să elimine risipa, chiar în mod direct. Cum? Cu ocazia aprobării bugetului companiei. Dacă acționarul-stat, în intransigența lui, detectează că acolo se face risipă, că se plimbă lumea în țări exotice, că se dau bonusuri nemeritate, atunci poate foarte ușor să taie aceste cheltuieli cu pixul. De ce nu o face? De ce preferă să decidă repartizarea întregului profit ca dividende?

Fiindcă de fapt altul este interesul. Ca pe vremea lui Dragnea, interesul este preluarea banilor la buget, punct. Cum spunea chiar Dragnea, întrebat despre dividendele cerute în avans: “Tot timpul e foame de bani»“, a scris Glăvan, pe Facebook. 

 

Glăvan, nou atac la Cîțu: îl compară cu Teodorovici

 
El a amintit de argumentele pe care le avea fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, atunci când a preluat la bugetul profitul unor companii precum Transgaz și Transelectrica.

“Întrebat de ce stoarce bani din companiile de stat, Orlando Teodorovici răspundea, în anul 2018: Dacă au rezerve mari de bani, înseamnă că nu sunt conduse bine. (“Exista sume mari in depozite? Daca da, e o eroare de management, nu a statului. De ce sa lasam banii acolo?").

Era Orlando Teodorovici liberal? Așa s-ar părea, din moment ce acum guvernul Cîțu decide să procedeze exact la fel.

Însă nu am văzut nici un economist care să fie de acord cu transferarea practic a întregului profit al marilor companii de stat ca dividende la buget. Această practică este anti-economică. Repartizarea întruna de dividende înseamnă consum de capital. Cel mai bun exemplu despre consecințele consumului de capital este degradarea infrastructurii de termoficare din București; am ajuns să facem frigul și să ne spălăm la lighean, ca pe timpul lui Ceaușescu – de ce? – fiindcă în loc de investiții primăria a cheltuit bani pe consum: distracție și cadouri, pâine și circ pentru bucureșteni.

Este de notorietate faptul că oamenii așteaptă o eternitate să se conecteze la utilități. Suntem de râsul întregii planete din perspectiva dificultății de conectare la rețeaua de energie electrică (locul 157 în lume). Avem printre cele mai mari întreruperi de energie din UE. Părinții mei încearcă să se branșeze la gaze de un an de zile și încă nu au depășit stadiul de hârțogărie. Am putea să producem mai multă energie verde dar nu avem cum să o transportăm. Avem nevoie de investiții.

Statul este acționarul majoritar, proprietarul acestor coloși din energie. Ar trebui să impună companiilor să acționeze în direcția creșterii investițiilor. Dar ce face statul? Preia tot profitul realizat anterior la buget. Nu are nici o scuză pentru acest demers. Așa s-a întâmplat pe vremea lui Dragnea ani la rând, așa se întâmplă din nou acum. Hai să fim cinstiți: ce s-a întâmplat greșit pe vremea lui Dragnea sau Teodorovici nu poate fi considerat bun acum, doar fiindcă sunt “ai noștri” la guvernare“, a susținut Bogdan Glăvan. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te