Un telefon pe care românii plătesc 3.000 de lei, oprit de la vânzare. Emite radiații prea puternice

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.09.2023 - 20:19
iPhone 12 emite radiații, - Foto: Profimedia Images

iPhone 12 urmează să fie oprit de la vânzare după ce s-a constatat că emite radiații mai mari decât prevede legea franceză. Porducătorul de telefoane și-a apărat telefonul și va face apel la decizie.

SHARE

Apple și-a apărat miercuri modelul iPhone 12, după ce un organism de supraveghere francez a ordonat oprirea vânzărilor sale, invocând încălcări ale limitelor de expunere la radiații ale Uniunii Europene.

Citește și: Noua Lege a Educației interzice folosirea telefoanelor în școli. Pot fi confiscate de profesori

Măsura franceză a ridicat perspectiva unor noi interdicții în Europa. Autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania, BNetzA, a declarat că ar putea lansa proceduri similare și că se află în strânsă legătură cu autoritățile franceze, în timp ce grupul de consumatori OCU din Spania a îndemnat autoritățile din această țară să oprească vânzările iPhone 12.

Citește și: Cum puteți reduce expunerea la radiațiile electromagnetice ale telefonului mobil

Apple a precizat într-un comunicat că iPhone 12, lansat în 2020, a fost certificat de mai multe organisme internaționale ca fiind conform cu standardele globale de radiații, că a furnizat agenției franceze mai multe rezultate de laborator Apple și ale unor terțe părți care dovedesc conformitatea telefonului și că contestă constatările acesteia, anunță Reuters.

Un telefon pe care românii plătesc 3.000 de lei, oprit de la vânzare

Cercetătorii au efectuat un număr vast de studii în ultimele două decenii pentru a evalua riscurile pentru sănătate rezultate din cauza telefoanelor mobile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în prezent nu s-a stabilit niciun efect negativ asupra sănătății ca fiind cauzat de utilizarea telefoanelor mobile.

Agenția Națională a Frecvențelor din Franța (ANFR) a cerut marți companiei Apple să oprească vânzările iPhone12 în Franța, după ce testele efectuate au arătat că rata de absorbție specifică (SAR) a telefonului - un indicator al ratei de energie de radiofrecvență absorbită de organism de la un echipament - era mai mare decât cea permisă de lege.

Organismul de supraveghere a declarat că va trimite agenți la magazinele Apple și la alți distribuitori pentru a verifica dacă modelul nu mai este vândut, iar lipsa de acțiune va duce la rechemarea în service a iPhone 12 deja vândute consumatorilor.

Păreri pro și contra

Experții din industrie au declarat că nu există riscuri de siguranță, deoarece limitele de reglementare privind SAR au fost stabilite cu mult sub nivelurile la care oamenii de știință au găsit dovezi de nocivitate.

"Din punct de vedere al sănătății și al siguranței, nu este ca și cum acest lucru ar pune pe cineva în pericol", a declarat profesorul Rodney Croft, președintele Comisiei internaționale pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante (ICNIRP), care stabilește orientările globale privind limitele SAR.

Croft a declarat că rezultatele franceze ar putea fi diferite de cele înregistrate de alte autorități de reglementare, deoarece ANFR evaluează radiațiile cu o metodă care presupune contactul direct cu pielea, fără straturi textile intermediare, între dispozitiv și utilizator.

De asemenea, o sursă guvernamentală franceză a declarat că testul francez a fost diferit de metoda utilizată de Apple.

Testele de radiații ale smartphone-urilor au dus până în prezent la 42 de opriri ale vânzărilor în această țară. Este pentru prima dată când Apple este afectată de o astfel de măsură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te