LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.240.300 Votanți în România
17,99 %
316.506 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Iohannis a promulgat „ordonanța austerității”, măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciolacu

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.10.2023 - 16:02
Iohannis a promulgat „ordonanța austerității”, măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciolacu - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Iohannis a promulgat „ordonanța austerității”, măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciolacu - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea „ordonanței austerității”, măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciolacu pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

SHARE

Judecătorii CCR au respins, pe 18 octombrie, ca neîntemeiată, sesizarea USR, Forţei Dreptei, semnată şi de către deputaţii Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care atunci erau la PNL, pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi au decis că legea este constituţională.

Astfel, Curtea a constatat că „angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului”.

„În esenţă, Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului.

În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii prin angajarea răspunderii Guvernului a respectat exigenţele Constituţiei şi ale jurisprudenţei Curţii Constituţionale. 

De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale criticate în mod punctual de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”, arată CCR, notează News.ro.

Citește și: Fost ministru PNL al Finanțelor: Legea pe care Ciolacu şi-a angajat răspunderea sărăceşte românii

USR şi Forţa Dreptei au depus în 29 septembrie, la Curtea Constituţională, sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament. Documentul a fost semnat şi de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care, au fost excluşi din grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor, din această cauză.

Pe 26 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a declarat, în plenul reunit al Parlamentului în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale, că „de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală!”. 

Citește și: Impozitul pe cifra de afaceri al Guvernului Ciolacu, un TVA pe steroizi. Inflația, crescută cu 1-2%

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins! Vă spun cu toată responsabilitatea - de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală! La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului de marţi, în care Executivul îşi asumă răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale.

Şeful Guvernului a mai spus că nu este adeptul modificărilor fiscale, atunci când nu este cazul şi nu crede în varianta „inventării de noi biruri” pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. „Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un paerteneriat cinstit şi real între guvern şi mediul de afaceri”, a adăugat prim-ministrul Ciolacu.

Critici masive din lumea experţilor şi mediul de business

Toţi experţii relevanţi din mediul de specialitate românesc au criticat măsurile acestea fiscale, explicând că ele vor avea un efect negativ asupra României. Măsurile propriu-zis de austeritate bugetară sunt neclare, nu se ştie exact când şi cum vor fi aplicate, iar ce se ia cu o mână se dă cu cealaltă.

Citește și: BNR atenționează că măsurile fiscale ale Guvernului generează incertitudini și riscuri majore

În schimb, presiunea taxării pe românul simplu şi pe mediul de business creşte şi impozitul pe cifra de afaceri (o idee fixă a PSD, din vremurile lui Liviu Dragnea) va duce la creşterea preţurilor la produse şi servicii, adică la inflaţie şi chiar la plecarea unor mari companii din România.

România a depăşit ca PIB Ungaria şi este pe cale să depăşească şi Polonia. Mediul de afaceri s-a dovedit în pandemie extrem de rezilient şi competitiv.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te