Investițiile nete au crescut cu 10% în T1. Cîțu: Un indicator ce arată încrederea în Guvern

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.06.2021 - 12:33
Investiţiile nete în economia României au crescut cu 9,9%, în T1. / Foto: agerpres.ro

Prim-ministrul Florin Cîţu afirmă că anunţata creşterea a investiţiilor nete cu aproximativ 10% în trimestrul I al acestui an, potrivit datelor INS, reprezintă un indicator care arată încrederea antreprenorilor, a investitorilor şi a multinaţionalelor în Guvern.

SHARE

"Veşti extraordinare din economie! Investiţiile nete în economie cresc cu aproximativ 10%. Foarte important pentru români. Aceste investiţii reprezintă un indicator care arată încrederea antreprenorilor, a investitorilor şi a multinaţionalelor în guvernul pe care îl conduc. Investiţiile nete reprezintă, printre altele, cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, precum şi dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente.

Mai simplu, se creează o capacitate mai mare de producţie pentru că se estimează o economie mai mare cu o cerere mai mare şi o putere de cumpărare mai mare. Creştere economică de care vor beneficia toţi românii. Continuăm în acest ritm şi depăşim cele mai optimiste estimări de creştere economică", a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

Citește și: Înrudirea a doi vikingi morţi acum 1000 de ani, în Anglia, respectiv Danemarca, confirmată ADN

Investiţiile nete în economia României au crescut cu 9,9%, în T1

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat, în primul trimestru al acestui an, 20,356 miliarde de lei, în creştere cu 9,9% faţă de acelaşi interval din 2020, arată datele provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, în primele trei luni ale anului în curs, comparativ cu trimestrul I 2020, investiţiile nete realizate în economia naţională au urcat cu 9,9%, creştere înregistrată la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 18,1%, lucrări de construcţii noi cu 6,5% şi la alte cheltuieli cu 1,0%.

Citește și: Ce tactici de bullying folosește Gigi Becali în vestiarul FCSB

În privinţa structurii investiţiilor nete pe activităţi ale economiei naţionale, statistica oficială arată că 35,9% au mers către Construcţii (faţă de 36,5%, în T1 din anul anterior), 25,8% în Industrie (27,7%, în T1 2019), 24,6% în Comerţ şi Servicii (22,3%, anul trecut) şi 3,5% în Agricultură (5,8%, în aceeaşi perioadă din 2020).

Investiţiile pe segmentul "Alte ramuri" au crescut de la 7,7% în T1 2020 la 10,2% în acest an.

Conform INS, investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc). 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te