Investiții-record mai mari cu 70%, în primul trimestru din anul 2024

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.04.2024 - 11:33
Investiții-record mai mari cu 70%, în primul trimestru din anul 2024 - Foto: pickpik

Investiții-record mai mari cu 70%, în primul trimestru din anul 2024. Anul trecut, investițiile au fost motorul creșterii economice.

SHARE

Investiții-record mai mari cu 70%, în primul trimestru din anul 2024. Anul trecut, investițiile au fost motorul creșterii economice a României.

În T1 2024, sumele alocate investițiilor au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 22,50 miliarde de lei, cu mult mai mari față de T1 2023.

Investiții-record mai mari cu 70%, în primul trimestru din anul 2024

"Avem cel mai mare volum de investiții alocat din fonduri naționale și europene pentru acest an. Execuția cheltuielilor pentru investiții a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru, cu 70% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a anunțat menținerea ritmului alert al investițiilor, pentru finalizarea proiectelor majore, anul acesta.

Investițiile vor continua în domenii esențiale, precum infrastructura de transport, medicală, educațională, sectorul Energiei și digitalizare, pentru a răspunde nevoilor cetățenilor. Totodată, Guvernul spune că va acorda o atenție deosebită eficientizării utilizării resurselor disponibile.

Citeşte şi: Liderii PNL din Maramureș: Proiecte ample de dezvoltare: Investiții în sănătate de peste 120.000.000

Guvernul a alocat fonduri record pentru Ministerul Transporturilor, cu aproape 30% mai mult față de anul trecut. În 2023 au fost inaugurați aproximativ 80 km de drum de mare viteză cu care s-a atins pragul de 1.000 km de autostrăzi și drumuri express de pe teritoriul României.

Anul acesta urmează să se inaugureze alți 180 km de drum de mare viteză, poate cele mai așteptate fiind loturile din Autostrada A7, de la Ploiești la Focșani, dar și Drumul Express Galați-Brăila.

În anul 2023, România a făcut investiții de 190 de miliarde de lei, în creștere cu 16,6%, comparativ cu anul 2022, conform Statisticii. Anul trecut a fost primul an când am avut creștere economică bazată pe investiții, cu o alocarea a 12% din PIB.

Citeşte şi: România a făcut cele mai mari investiții din fonduri europene în transporturi. Cum se circula azi

Comisia Europeană a aprobat planurile Guvernului României de a acorda transportatorului aerian național deținut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro.

Această măsură va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în același timp la minimum denaturările concurenței.

Guvernul a obținut acceptul Comisiei Europene, pentru a sprijini TAROM cu aproape 100 de milioane de euro. "Cu acești bani, vrem să construim o companie modernă și eficientă, complet digitalizată și adaptată unei piețe în care concurența este mai dură ca oricând", conform lui Ciolacu.

Depinde pe ce te axezi

"În următorii doi ani, TAROM poate redeveni un transportator aerian capabil să-și susțină dezvoltarea prin propriile performanțe economice. Ca premier, este datoria mea să susțin o companie națională românească de tradiție. Fiindcă pentru mine și colegii mei din PSD, TAROM înseamnă simplu: Călătorește românește!”, a scris prim-ministrul.

Cu acești bani, TAROM va putea reînnoi flota de aeronave, va putea optimiza destinațiile și politicile comerciale, dar va putea aplica și unele soluții pentru eficientizarea activităților de mentenanță a aeronavelor sau va putea digitaliza compania.

În afacerile aero, depinde pe ce şi cum mizezi. Dacă tot a venit vorba despre mentenanţă: o divizie foarte profitabilă a afacerii Turkish Airlines este cea de mentenanţă, Turkish Technic. 

Aceasta nu face mentenanţă doar pentru aeronavele sale, ci o multitudine de companii aeriene din Europa Centrală şi Est, precum şi din regiunea asiatică învecinată îşi fac mentenanţa la această companie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te