Inflația din Zona Euro scade mai repede decât se aștepta. Creşterea preţurilor a încetinit. Prețurile au crescut cu o rată anuală de 2,4%, în luna noiembrie, în Zona Euro, continuând o scădere amplă a inflației energetice și alimentare.
Multe state europene au avut o inflaţie scăzută în anii trecuţişli s-au străduit să facă în aşa fel încât acest indicator macroeconomic să ajungă la 2%.
Inflația din Zona Euro scade mai repede decât se aștepta
Motivul este că experţii consideră în general că o inflaţie de 2% este ideală, ca raport între o creştere armonioasă a preţurilor, pentru mediul de business, şi o creştere sustebailă a veniturilor populaţiei.
Acum însă se produce fenomenul invers, iar aceasta mai rapid decât se estima lunile trecute. Inflaţia se apropie iar de borna-cheie de 2%, dar de la rate mai mari.
Inflația din Zona Euro a scăzut la un nou minim, din ultimii doi ani, în noiembrie, mult mai repede decât se aștepta, ca urmare a ratelor ridicate ale dobânzilor și a eforturilor țărilor europene de a reduce prețurile la Energie și la alimente, pregătind terenul pentru ca Banca Centrală Europeană să mențină ratele dobânzilor constante, la următoarea sa întâlnire.
Citeşte şi: BNR aruncă „bomba”. Taxele și impozitele mărite de Guvern vor crește inflația în 2024
Inflația din cele 20 de țări care folosesc moneda euro a scăzut la 2,4%, în noiembrie, față de noiembrie 2022, a informat Eurostat. Inflația anualizată octombrie la octombrie fusese de 2,9%, conform The New York Times.
Chiar și așa, consumatorii încă se resimt, iar ratele ridicate ale dobânzilor, folosite pentru a combate inflația, frânează creșterea în marile economii, inclusiv în Germania și Franța, încetinind economia Europei, chiar dacă Statele Unite ale Americii avansează.
Prețurile energiei au scăzut cu 11,5%, față de un an în urmă, când costurile combustibililor și electricității au crescut cu aproape 35%, din cauza lipsei de aprovizionare cu energie, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.
Citeşte şi: Inflaţia a scăzut sub 9%. Alimentele şi celelalte bunuri de consum continuă să se scumpească
Prețurile alimentelor au crescut cu 6,9%, ceea ce este cam jumătate din rata inflaţiei de acum un an. Excluzând prețurile alimentelor și Energiei, așa-numita inflație de bază a crescut cu 3,6%, un ritm mult mai lent decât în lunile precedente.
Guvernele din Franța, Germania și Spania au depus eforturi pentru a reduce facturile la alimente și Energie, pentru a ajuta consumatorii afectați de criza costului vieții. În Belgia, prețurile s-au contractat pentru a doua lună consecutiv.
„Procesul de dezinflație are loc chiar mai repede decât ne așteptam”, a explicat Bert Colijn, economist senior pentru Zona Euro la ING Bank, într-o notă pentru clienți. „Acest lucru arată că semnele unei victorii iminente asupra inflației sunt în creștere, pentru Banca Centrală Europeană”, a spus acesta.