În România se taie ilegal 20 milioane de mc de lemn. PSD raporta cifre de 50 de ori mai mici

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.11.2019 - 15:37
greeen-report
greeen-report

Dăncilă și-a luat angajamentul de a combate defrișările care au „explodat” în mnadatul ei.

SHARE

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a susținut o conferință de presă având ca temă clarificarea rezultatelor Inventarului Forestier Național – Ciclul II – 2013-2018.

„Primul lucru pe care am vrut să ȋl văd când am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier. Am descoperit acolo nişte cifre şocante, atât de şocante ȋncât la prima citire mi-a fost greu să le cred. Lam chemat la Minister pe domnul Marin Gheorghe, responsabilul pentru realizarea IFN, să ȋmi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare”, a menționat ministrul Costel Alexe.   

Care e adevărul  

Ministru a confirmat că „astăzi, ȋn România se taie, ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale”.

”Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva” a arătat ministrul Alexe.

„Am refuzat categoric termenul de iulie 2020 pentru punerea în funcțiune a SUMAL! Am dublat resursa umană, logistica și sper ca la începutul anului viitor să-l avem operaționalizat. Am găsit resursele financiare astfel încât hărțile satelitare să poată fi accesate la o rezoluție foarte bună, cu trecerea de două ori peste areal, pentru ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, toți factorii interesați, facultăți de silvicultură și toți cetățenii României să aibă acces la ele.

Inspectorul Pădurii va avea un grad de accesabilitate din partea populației, atât de ridicat încât să putem stopa acest flagel”.

Gheorghe Marin, directorul IFN, a amintit și de existența hărților de risc, în care, de exemplu, se pot identifica arealele unde există tăieri ilegale de arbori (de la 300-500 metri cubi la hectar), în special în zonele montane din județele Suceava, Neamț, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Cluj, Alba, Argeș - zona limitrofă cu județul Brașov.  

Citește și: Cum spunea Liviu Pop că s-au rărit tăierile ilegale

Cum mințea PSD

Liviu Pop, fost profesor și sindicalist înainte să ajungă ministru al Educației, a fost invitat marți, 5 noiembrie la Digi, să vorbească despre defrișări, deși el nu are nicio pregătire în domeniu. Pentru a-și avertiza „fanii” să nu scape emisiune, Pop a postat pe Facebook ce va susține în emisiune.

Spune Pop: „Niciun partid n-a promovat politici și programe concrete de protejare a pădurii așa cum a făcut PSD. • Iar măsurile drastice adoptate în guvernarea PSD împotriva tăierilor ilegale din pădurile României au condus la reducerea tăierilor ilegale cu peste 95%. De la 8,8 milioane mc/an lemn tăiat ilegal (conform raportului Curții de Conturi a României din anul 2014), s-a ajuns acum la cca 0,4 milioane mc/an”.    

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te