Turismul românesc e dependent, din păcate, de voucherele de vacanță ale bugetarilor. Peste 30% din încasările hotelierilor din 2024 au venit de pe urma tichetelor de vacanță acordate de stat, când valoarea acestora era de 1.600 lei brut, conform datelor statistice.
Iar cum sezonul estival 2025 bate la ușă și în acest an tichetele de vacanță sunt doar 800 lei, obținerea lor fiind condiționată de o participație de 800 lei din parte beneficiarului, hotelierii se tem că cererea va scădea puternic.
Citește și: Vacanța de Paște? În Deltă sau Bucovina, mai scump ca la All Inclusive în Bulgaria, Grecia, Egipt
Hotelierii români, în panică după modificarea voucherelor bugetarilor. Ajung 3 nopți la 3* la Eforie
„Sezonul turistic intern din acest an va fi afectat semnificativ de reducerea cuantumului acordat de stat pentru voucherele de vacanță”, a estimat președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Alin Burcea, într-o intervenție la Radio România Actualități.
El a subliniat că hotelierii de pe litoralul românesc vor resimți cel mai puternic reducerea valorii tichetelor de vacanță, în condițiile în care acestea reprezentau 30% din încasări.
Citește și: Răsfăț la un hotel din topul World’s Greatest Places 2025 făcut de TIME? E în România. 49 lei o supă
Șeful ANAT a mai spus că și plecările în afara țării ar putea fi mai puține din cauza situației internaționale. În opinia sa, turismul extern este influențat anul acesta de neîncrederea generată de acțiunile și declarațiile președintelui american Donald Trump, dar și de reducerea veniturilor cetățenilor.
În iulie, în plin sezon de mare, cele mai mici tarife de cazare la un hotel de 3* în populara stațiune Eforie Nord pornesc în acest an, acum, în perioadă de „Early Booking”, de la circa 300 lei/cameră/noapte.
Citește și: Vacanță cu mașina în Thassos, Corfu, Creta? Atenție, din mai, se scumpește feribotul! Cu cât?
Prin urmare, tichetele de vacanță ajung pentru maximum 3 nopți de cazare la 3* pentru două persoane, la Eforie Nord, fără mic dejun sau alte servicii de masă. O saptămână, 6 nopți, ajunge minimum 1.600-1800 lei, iar mesele și drumul pentru două persoane mai scoate din buzunare cel puțin încă pe atât. Asta dacă se merge cu trenul ori autobuzul și nu se mănâncă la „împinge tava” și în cameră, nu la restaurant.