Hotelier din Mamaia, fost senator PSD, despre sezonul 2023: „Oameni puțini. E foarte scumpă plaja”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 13.07.2023 - 12:15
Hotelier din Mamaia, fost senator PSD, despre sezonul 2023: „Oameni puțini. E foarte scumpă plaja” - Foto: familytravel.ro

Liviu Brăiloiu, fost senator PSD și prefect de Constanța, are două hoteluri în Mamaia, unul de 4* și unul de 3*, și se plânge că sezonul 2023 este unul slab, cu oameni puțini și prețuri foarte mari pentru închirierea plajelor.

SHARE

 ”Sezonul acesta este slab pe litoral românesc, oameni puțini. Sute de mii de turiști au fost poate pe hârtie (weekend-ul trecut, n. red.), dar să nu ne mințim.

Datele cele mai recente le pot da cei care au structuri de cazare, structuri turistice. Sunt, într-adevăr, unele unități de cazare de pe litoral care funcționează la capacitate mai mare.

Dar dacă ai 100 de unități, dintre care 5 funcționează la capacitate maximă și 95 sunt goale, asta nu însemnă că sunt mulți turiști. Traficul se poate măsura și pe șosea, și pe calea ferată.

Citește și: „Bursa litoralului românesc”: până la 200 lei un șezlong, 14-19 lei un pahar cu bere pe plajă

Sutele acelea de mii sunt doar imaginare, cel puțin din punctul meu de vedere, este opinia mea.

În ceea ce mă privește, gradul de ocupare este cel normal pe care l-am avut în fiecare an”, a declarat Liviu Brăiloiu, relatează replicaonline.ro.

Liviu Brăiloiu deține Complexul Palas – Pelican din Mamaia, care are o capacitate de cazare de peste 500 de locuri.

Ca idee, în intervalul 17-27 iulie, tariful unei camere la Hotel Palas 4* este de 425 lei/noapte, iar apartamentul costă 888 lei/noapte, conform litoralulromanesc.ro.

„Dacă puneam și eu niște grâu, niște porumb, arăta mai bine plaja decât arată acum„

„Sunt supărat pentru că, pur și simplu, distrug sau este parte dintr-un plan, de distrugere a turismului și a plajelor românești.

Așa cum era normal, cum s-a întâmplat și până acum, s-au organizat niște licitații pentru închirierea plajelor, a nisipului. Anul acesta s-a găsit un domn foarte expert în plaje și în turism și a zis că licitațiile nu se mai fac în Constanța, că noi nu ne pricepem, să se facă la București – acesta fiind fostul ministru al Mediului.

Omul se pricepea la turism și la plaje, pentru că la el la Covasna e mult litoral, a avut de unde să învețe. Așa că a mutat el licitațiile.

Citește și: Cum era în Mamaia la 1900. La fel „de fiță” ca acum. Cea mai scumpă cazare, 50% din salariul mediu

El a zis că nu se poate da un 1 leu pe mp, trebuie 3-4 euro, așa că nu ne-am mai prezentat la licitație. Foarte multe firme din Mamaia nu s-au mai prezentat la licitație.

Plaja nu mai este plajă, condițiile impuse de ei nu puteau fi acceptate de un operator economic: sunt zeci de mii de metri de maidan, aia nu e plajă, este un maidan.

Nu mai este calitatea plajei pe care am avut-o. Plaja nu este plajă, este un pământ amestecat cu scoică, care este pământ cu buruiană, pentru că cei de la Apele Române se gândeau foarte simplu că găsesc ei proști care să le dea banii și în afară de asta trebuie să facă și curat, și noi stăm, exploatăm și luăm bani de pe plajă.

Nu e chiar așa, pentru că proștii s-au deșteptat și nu mai vrea nimeni plajă. Nu s-au ocupat o grămadă de sectoare. Sunt suprafețe imense iar oamenii spun că vor să stea pe un șezlong la firul apei.

Nu pot să fac 300 de m, prin scoică, să mă tai la picioare. Eu nu am luat plajă anul acesta, cu toate că cred că am greșit. Aș fi putut să o iau anul acesta, să nu o exploatez, și să o cultiv, pentru că am prieteni agricultori, zootehniști. Dacă puneam și eu niște grâu, niște porumb, arăta mai bine plaja decât arată acum”, susține hotelierul Liviu Brăiloiu. 

„E foarte scumpă plaja. Banii nu ai cum să îi recuperezi (...) Impozitul progresiv este o greșeală în România”

„Este foarte scumpă plaja. Economic vorbind, și pe calcule, banii nu ai cum să îi recuperezi. Timpul a fost nefavorabil, lumea nu a venit. Acolo unde am avut plajă, prețul era destul de mare, pentru că sfârșitul fiecărui sezon făceam calcule să vedem cât am scos din investiția aceasta, pentru că vine și ANAF-ul, și te întreabă, și ieșeam foarte puțin în plus.

Îți trebuie angajați, nu găsești angajați, am ajuns să apelăm la oamenii din Bangladesh, Costa Rica, cărora trebuie să le plătești cazare, vize, avioane. Aș fi preferat să dau acești bani oamenilor din România, dar din păcate românii nu mai vor să muncească.

În concluzie, mai avem o lună și ceva din acest sezon, probabil după 20, când se vor termina examenele, o să vină multă lume și în luna aia de zile trebuie să amortizezi cheltuiala cu Apele Române.

Și vă spun eu clar că nimeni nu o va amortiza. Sau, nu o să mai dai 5 lei pe un scaun, o să dai 15 lei, pentru că trebuie să scoți banii pe care i-ai dat și nu ai cum să îi dai de la tine. Toate politicile acestea duc la scumpiri.

Ceea ce vor să facă ei acum, să mărească impozitul pe profit, să facă impozit progresiv, este o greșeală în România.

Asta nu va aduce încasări la bugetul de stat. Dacă mâine va veni o legislație nouă și nu mai dai 16% și o să ajungi la 25%, după ce că nu câștigi nimic, mai ai și cheltuielile ăstea, ușor, ușor se va ruina activitatea asta, zic de turism, nu știu cum e în alte activități”, a mai spus fostul senator PSD.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te